Z LOUŽE DO BLÁTA

Od Velenova po Jablonec nad Nisou pršelo. Zatímco na silnici budete spíše jen mokří, v terénu to je pokud se týká o čistotu daleko, daleko horší. Přesto na silniční pohár do Jizerských hor vyrazili jen dva naši závodníci, zatímco další desítka se bahnila na Drahanské vrchovině.

Předposlední Český pohár v silniční cyklistice nás letos do okolí Ještědu přivedl už po třetí. Předcházely ho horská kola v Bedřichově a Olympiáda v Liberci.

Tereza Obořilova s Jakubem Kočvarou nejdříve odjeli sobotní kritérium v lyžařském areálu V břízkách. Jakub poprvé okusil tuto disciplínu na krátkém 1780 metrů měřícím okruhu s prudkým stoupákem do cíle po úzké silničce, na které leží v zimě sníh pro běžkaře. V hladkém závodu bez bodování strávil 15 minut a jedno kolo a držel se až do konce docela v popředí, když byl v cíli 7.
Terka si vyjela i přes bodovací chaos bronz. Závod juniorek byl společný se ženami a ani rozhodčí před startem nevěděli, jestli zvládnou bodovat dvě kategorie odděleně, což nebylo zřejmé ani během závodu. Konečné resume tak Terku nemile překvapilo, když se dozvěděla, že jí její body na nejlepší juniorky nestačí.
FOTO | VÝSLEDKY

V neděli už za slunečného počasí se závodilo v Hodkovicích. Nám dobře známí okruh o délce 16,7 km (pravidelně se zde koná pohár) začíná slavnostním startem na náměstí a po výjezdu za kruháčem se jde do stoupání kolem cíle a cestou do Českého Dubu jezdce čekají dva rychlé sjezdy a mezi nimi náročná stojka. Zpět se jede po krásné široké silnici už víceméně rovinaté s jedním kopcem ve Vlčetíně.

V hromadném startu se vedle Kouby seřadilo nejen 23 mladších žáků ale i 18 žákyň. A tak jak balík vyjel se až na pár odpadlíků objevil i před cílovým stoupáním a Kouba bohužel až někde v jeho třetí čtvrtině, což nevěstilo moc dobrý výsledek. Podle všeho se na špici celé skupiny musely vyskytovat především holky, protože 9. místo není vůbec špatné.

Společný start žen a juniorek, i když jich je na startu 19 (8 žen + 11 juniorek), taky není úplně košér. Stalo se, že s nejlepší ženou Nikolou Noskovou (v roce 2018 Mistryně Evropy) ujela juniorka Kristýna Burlová a až do cíle se ji pasivně jedoucímu zbytku pole nepodařilo dohnat. Terka pak hlídala ve skupině se ženami druhou příčku, což se jí v cíli po 64,4 km a téměř dvou hodinách v sedle s jejím pověstným finišem podařilo.
FOTO | VÝSLEDKY

Ti, co si neužili deštivé kritérium a slunečnou silnici, využili místní nabídky a startovali ve Velenově. Krásných výhledů na Vysočinu si ale moc kvůli vydatnému dešti neužili. Především pastviny nad cílem změnily barvu ze zelené na hnědou a bylo potřeba si dát pozor na klouzající blátíčko.
Z Poháru Drahanské vrchoviny se alespoň díky medailím vraceli radostně Martin Hruda stále neporažený v odrážedlech a zlatý tatínek Aleš Kupský jako vítěz veteránů III. O čtyři bronzy se postarali Elen Mazalová, Žanda Kupská, Tom i Natka Jelínkovi. Další už tolik štěstí neměli. Petr Hruda a Michal Kupský skočili na 6. místě, Adam Nejezchleb byl 8. a Tomáš Hruda 13. Maminky asi nadšené nebyly vůbec, když praly jejich dresy, aby zase měly týmové barvy.
FOTO (Franta Čefelín) | VÝSLEDKY

Z LOUŽE DO BLÁTA
Přesunout se na začátek