Pojďme si to zdramatizovat

WP_20170627_19_35_22_ProPřed dvěma lety vybojovala v Plzni Tereza Obořilová dvě olympijské medaile, „terénní“ stříbro a „silniční“ bronz. Po dvou letech, periodě Olympiády dětí a mládeže, se na domácí půdě v Brně opět postavila na starty cyklistických disciplín ve starší kategorii kadetek a patřila mezi favoritky i díky svým výsledkům ze závodů horských kol, které u brněnského Anthroposu cyklistický program zahajovaly. Co však bylo jinak než v Plzeňském kraji v roce 2015, byly sprinterské a stíhací závody na dráze a silnici nahradil hladký dráhový závod v disciplíně Scratch.IMG_7238

Na  Olympiádu se nominovaly hned tři naše dívky, které prošly sítem kvalifikačních závodů, aby reprezentovaly kraj, ve kterém bydlí. K Terce tak přibyla žákyně Anna Smutná a za Olomoucký kraj i kadetka Aneta Fritzová..Už dostat se mezi 3623 účastníků, kteří soutěžili v 22 sportech a 91 disciplínách, byl pro náš tým velký úspěch.

Neděle 25. 6. 2017 V TERÉNUstupně mtb
Nejdříve se přes dvě stě cyklistů, 28 v každé kategorii, sešlo u Anthroposu při závodu cross country horských kol. Byl to poměrně náročný závod v tropickém počasí na trati červencového Mistrovství republiky. Žákyně vyjely na tři okruhy úderem jedenácté a svůj nejlepší a bohužel nebodovaný výsledek zajela Anna Smutná na 15. místě.
Obě naše kadetky nastupovaly do závodu poněkud hendikepovány, Terce nebylo dobře od žaludku a Aneta si vezla únavu z náročného závodního programu. Start se jim ovšem povedl velmi dobře a obě jely v první desítce, Aneta jednu chvilku na 5. a Terka na 2. místě. Drama přišlo v kole posledním, Tereza si v jedné technice ustlala a nechala se dojet soupeřkou, která její stříbrnou příčku ohrožovala až do poslední zatáčky 100 metrů před cílem, kde ji podklouzlo přední kolo a o obhajobě stříbra z Plzně bylo rozhodnuto. Aneta nakonec přijela sedmá, když ji od čtvrtého místa dělilo jen 16 sekund.

Pondělí 26. 6. 2017 POPRVÉ NA DRÁZEdráha 1.den
Další program cyklistů patřil dráze brněnského velodromu. Všechny holky jízdu na oválu zvládají dobře a navíc před olympiádou absolvovaly dráhové tréninky s nácvikem správné techniky. To se projevilo hned v prvním dopoledním závodu na 200 metrů s letmým startem. Sprinterská disciplína, kdy se nejdříve závodník rozjede na jednom okruhu, aby pak s výjezde z klopení nabral co největší rychlost a zbylou polovinu oválu absolvoval na čas, vyšla naší sprinterské hvězdě na horském kole, letos v Českém poháru 5x vítězné, Terce Obořilové na bronzovou medaili. Skvěle zajela i Aneta, když porazila i dráhařské specialistky a obsadila 6. příčku. Anička Smutná bohužel v rychlosti nevyniká a 25. místo bylo až na konci výsledkové listiny.

Odpoledne se pokračovalo stíhačkou jednotlivců, kde vždy dva závodníci startují na protilehlých rovinkách, na kole jsou namontovány zálehy a celé to musíte absolvovat s maximálním úsilím po černé čáře dráhy. Technicky a silově náročný kilometr u žákyň byl pro Aničku výsledkově o chloupek lepší, když obsadila 22. místo. Kadetky pak startovaly na závod dlouhý 2 km a tentokrát se Tereze a Anetě nedařilo medailově ale bodově. Černá jihomoravská kombinéza pomohla k pátému místu a olomoucký dres byl hodnocen jako 13.

Úterý 28.6.2017 DRUHÝ DRÁHOVÝ DENterka 1. odm

500 metrů s pevným startem jezdí ženy i na „velké“ olympiádě, vyjíždí se z nulové rychlosti a v souboji s chronometrem se snažíte dosáhnout co nejlepšího času. Po letmé 200 jsme u této disciplíny byli lehkými optimisty v úvahách o zisku další medaile, což Terka potvrdila svou druhou bronzovou medailí, Aneta bodovaným 12. místem a vlastně i Anička, která zajela své nejlepší umístění na dráze 19. příčkou.

Posledním cyklistickým dějstvím byl scratch, závod s hromadným startem, ve kterém jde o prvenství v cíli po odjetí daného počtu kol.  Dovednosti srovnatelné se silničním závodem – jízda v balíku, spurt do cíle … – nahrávají zkušeným a nebojácným jezdcům. Jako u ostatních dráhových závodů má mládež omezené převody a ty málem přivodily infarkt hned několika osobám. Závod kadetek na 20 kol a tedy 8 km se rozjížděl proti programu před kadety, nebylo tak mnoho času na přípravu kol a u Terezy došlo nebo spíše nedošlo k výměně správných převodů a zůstaly ji na kole lehčí žákovské. První, kdo si toho všiml, byla mamka Hanka, které se zdálo točení nohou Terky rychlejší než u ostatních děvčat. Otec Pavel se pak spolu s šéftrenérem výpravy Petrem Hermanem chytali za hlavu, že je po závodu, že není šance na dobrý výsledek a padlo i několik neslušných výrazů. Naštěstí to netušila samotná Tereza a k velkému překvapení zvládala se soupeřkami držet tempo. Do poslední zatáčky najížděla šestičlenná skupina a Tereza si našla volnou cestu shora do závěrečného spurtu. Ve výjezdu čtvrtá, v půlce rovinky druhá a na pásce… PRVNÍ. Depresivní začátek vystřídaný mírným optimismem vybuchl v závěrečnou euforií ze zisku nejcennějšího kovu. Aneta závěr závodu sledovala z protilehlé rovinky na 15. místě a Anička, v té chvíli už na tribuně, dojela mezi žákyněmi 21.WP_20170627_19_31_46_Pro

Naše vystoupení na Olympiádě nemůžeme hodnotit jinak než kladně. Předně si poděkování zaslouží Petr Herman za pomoc s přípravou, Sportcomplexu Břeclav a Favoritu Brno díky za zapůjčení materiálu a děkujeme i všem organizátorům Olympiády.
Našim holkám patří gratulace za předvedené výkony. Aničce Smutné sice schází malý krůček k lepším umístěním, ale to je dáno i tím, že je v kategorii žákyň nováčkem a za dva roky může být všechno jinak, Aneta Fritzová z pěti startů brala čtyřikrát body a pomohla tak svému Olomouckému kraji v celkovém hodnocení. A Tereza? Jízda „hlavou“ a bojovnost do posledního milimetru závodu ji zdobí víc než zisk čtyř medailí. „CH“

FOTOGALERIE | VÝSLEDKY | O AKCI

Pojďme si to zdramatizovat
Přesunout se na začátek