Poslední hory

Pět pohárových závodů horských kol a naše hlavní bikové závody jsou skoro všechny odjety a čeká nás samozřejmě vrchol sezóny Mistrovství republiky v Brně. Kutná Hora, Praha, Pec pod Sněžkou, Zadov a o minulém víkendu i Bedřichov se tak vešly do tří měsíců závodního roku, což je s ohledem na další tři i čtyři měsíce cyklistického kalendáře škoda. Naštěstí alespoň v Jizerských horách bylo počasí snesitelné, i když ani zde nebylo úplně bez chyby. Sobotní ráno studené a večer deštivý.

IMG_6867

Trať v lyžařském areálu je dobře známá, už se zde jelo několikrát a v minulém roce se zde bojovalo o mistrovské dresy. Kořenité sjezdy i výjezdy jsou střídány kamenitými pasážemi, prudké výjezd do sjezdovky a strání v okolí upravovaného stadionu střídají krátké přejezdy po lesních a zpevněných cestách. Vše je přírodní a pořadatelé nemusí vymýšlet žádné umělé prvky.

Sobotní eliminátor vedený po krátkém okruhu uběhl hodně rychle, krátká trať se dala zajet za minutu dvacet a hodně záleželo na startu, protože následovala táhlá vracečka, kterou bylo potřeba najet správnou stopou, jinak se musel závodník spolehnout na své zrychlení po delší pevné rovince. Následující výjezd byl sice široky, ale kdo nechal síly v první polovině trati, už zde nezvládal předjíždět. Konec pak patřil sjezdu přes kameny a dvojici klád těsně před cílem.

Bedřichovský eliminátor většině našich moc neseděl. Žactvo si nezajistilo postup z kvalifikace, která ale byla zvláště u kluků hodně těžká. Mladší Lukáš Sedlák (61.) ani Michal Fritz (66.) neměli proti starším kolegům a celkem 78 startujícím šanci. Holek bylo na startu 35 a Hanka Černá (30.) a Emílie Ryšavá (33.) opět patří k těm nejmladším, starší Anně Smutné (18.) utekl postup o dvě příčky a 7 sekund. V kadetech nepostoupil Štěpán Kameník (32.). Michal Šmída si zajel čtvrtfinále, ale dostal velmi těžké soupeře, dva z nich byli i finálový medailisté, a obsadil 14. místo. Honza Šmída v juniorech rovněž postoupil do čtvrtfinále s poněkud lepším losem a perfektním startem, bohužel i jeho čekal v první rozjížďce konec na 15. pozici, před finále v Brně tak bude mít těžkou práci s obhajobou perfektního druhého místa celkového pořadí. Ani Aneta Fritzová v kadetkách nepostoupila dále než do čtvrtfinále a s 13. místem moc spokojená nebyla.

4x zlato má z eliminátoru Tereza Obořilová a útok na páté byl asi nejdramatičtější podívanou. Kvalifikace za 2 byl standardní průběh pro postup, čtvrtfinále ulehčené o absencí jedné soupeřky proběhlo za obvyklou 1, stejné to pak bylo v semifinálové rozjížďce opět za 1. Start finále ale nebyl tak hladký, Terka na startu zaváhala a první metry před důležitou zatáčkou jela až třetí, nožičky ale zabraly do pedálů a na dlouhé rovině se Terka dostala na druhé a po výjezdu před technikou už si naše kadetka hlídala první pozici, kterou zdárně dovezla až do cíle. Dramatická podívaná tak byla korunována pátým vítězstvím!

ČP MTB XCE Bedřichov – výsledky, fotky

 

Poslední hory
Přesunout se na začátek