Počtvrté prvenství

Napříč republikou je to z Boskovic do Zadova 354 kilometrů. Malé seskupení chalup a hotelů okolo sjezdovek a lyžařských tras pod Churáňovským vrchem (1119 m.n.m.) je letos nejvýše položeným dějištěm již čtvrtého závodu Českého poháru horských kol. Bez zajímavosti rovněž není, že jsme bydleli v chalupě, jejíž historie sahá až do roku 1638.

WP_20170602_09_35_19_Pro

Sobotní sprintování
Po třech letech nejvyšší českou soutěž pořádali bikeři z Vimperka a poprvé to bylo i se závodem XCE na krátkém, ale výživném okruhu. Výjezd po šotolině a trávě ze stadionu následovala kořenová lesní cesta, kde už se moc předjíždět nedalo a kdo zvolil ideální stopu, ten po většinou už vyhrával. Zbylý mírný sjezd zakončený schody a dvěma klopenkami zavedl závodníky do cílové rovinky.

Devět našich závodníků muselo opět projít kvalifikací, což se podařilo z posledního postupového místa Anně Smutné, Michalu Šmídovi (11.) i Honzovi Šmídovi (12.). Kadetek se na startu mnoho nesešlo a tak místo obvyklých šestnácti postupovalo do rozjížděk jen osm dívek. Po lanškrounském závodu Míru byla až do středy nejistá účast Anety Fritzové, vyčerpání udělalo svoje a Aneta kvaldu dojela až 10. Tereza Obořilová zregenerovala lépe a kvalifikace jí vynesla na druhou příčku.

Souboj s časem byl tedy za námi a chystali jsme se na rozjížďky. Anička vypadla hned v té první čtvrtfinálové a obsadila tak 16. příčku. Ani bratrům Šmídovým se nepodařilo vyjet si semifinále a i když mladší kadet Michal dojel ve své rozjížďce třetí, časem vůči ostatním jízdám ho to posunulo o jednu příčku vzad na 12. místo, Honza dostal velmi silné soupeře a start se mu navíc povedl, přesto ze stadionu odjížděl třetí a tedy nepostupující, což platilo i pro cíl. Medailista z Pece tak závod dokončil jako desátý.

IMG_5777

Terce jsme po třech vítězstvích do soubojů o medaile věřili. Trocha obav z únavy byla rozptýlena čtvrtfinálovým vítězstvím, kde ale kvalita soupeřek nebyla tak vysoká a závěr se dal vypustit. Finále tak bylo stále s otazníkem. Když se ale terka objevila jako první v poslední pasáži za schody, mohli jsme už slavit čtvrtý triumf v řadě. Zlatá medaile ze Zadova chybět nebude!

FOTKY | VÝSLEDKY

Nedělní stoupání
I když není Zadov tak technicky náročný jako Pec, přeci jen je cross country okruh plný kořenů, kamenů, skoků plný a to vše je navíc doplněno dvěma náročnými výjezdy po sjezdovkách.

WP_20170604_09_44_46_Pro

Zkrácený žákovský okruh vynechává jen ta nejprudší stoupání a tak technika je rozhodujícím faktorem jejich závodu. proto jsme vyrazili do Zadova již ve čtvrtek, aby všichni trať pořádně natrénovali. Hance Černé, Emílii Ryšavé i Michalu Fritzovi toto seznámení určitě pomohlo a každým průjezdem si troufali víc a víc. V závodu samotném se to projevilo především na výsledku Hanky na 18. příčce, Emča dojela 22. a Michal 55.

Letošní nejlepší umístění si vyjela starší žákyně Anna Smutná. I její 17. místo lze připsat kvalitnímu seznámení se s tratí. To platí i pro Michala Šmídu, který na velké zadovské trati startoval také poprvé a po Peci se i zde dokázal dostat do první třicítky, když obsadil 27. místo. Honza Šmída zde již v roce 2014 startoval v kadetech a tehdy jedno kolo objel za 18:53 minut, letos v juniorech byl čas cca 16:23 a bohužel ani toto zlepšení nestačilo na lepší než 42. místo. Smolařem závodu byl Štěpán Kameník s defektem zadního kola, o které na ostrých kamenech nebyla nouze a naši ostatní si toto neštěstí odnesli pouze z pátečního tréninku (Michal Šmída dokonce 2x).

Poslední start s naší účastí vedle žen a juniorek zprostředkovaly naše dvě kadetky. Aneta se cítila v pohodě a v prvním ze dvou kol jela na skvělé 5. pozici. Druhá porce výjezdů ji však až v samotném závěru o tuto příčku připravila, když druhé kolo jela skoro o minutu pomaleji a na posledních 500 metrech před cílem klesla na 8. místo. I u Terky si únava vybrala svou daň, po startu jela ve vedoucí dvojici, ale už v závěru prvního okruhu projížděla jako čtvrtá se ztrátou 18 sekund, kterou se jí v druhé polovině smazat nepodařilo. Po dvou bronzech a jednom stříbru minulých pohárových závodů tak „získala“ tolik nepopulární bramborovou medaili.

Přesto můžeme hodnotit tento závod jako úspěšný, protože jsme získali nejvíce bodů do průběžného hodnocení Českého poháru a v hodnocení týmů nám patří 14. příčka ze 186 oddílů.

FOTKY | VÝSLEDKY

 

 

Počtvrté prvenství
Přesunout se na začátek