REGIONÁLNÍ ZÚČTOVÁNÍ

Do finiše dospěl regionální série závodů Pohár Drahanské vrchoviny, když se o posledních bodech do desetidílného seriálu rozhodovalo na tratích v Novém Městě na Moravě na náročných tratích u Vysočina arény.

Nejmladší samozřejmě museli zvládnout lehčí distance, takže v odrážedlech se závodilo po asfaltu, kde si mezi chlapci bronzovou vyjel Martin Hruda. Celkem šest vítězství mu pak zajistilo prvenství v seriálu. Zapojil se i v kategorii kol do šesti let a tady už ve starší konkurenci sbíral spíše zkušenosti než prvenství a i tak to dotáhl na 13. místo ze 37 chlapců.
Mezi dívkami pak velmi pěkně reprezentovala Nela Ryšávková. V NMNM jí sice stupně vítězů unikly, když dojela na tak nepopulární 4. příčce. Bohužel kvůli absenci bodů ze čtyř závodů ji chyběl jeden výsledek do celkového pořadí, což ji stálo celkový bronz a tak se musela spokojit s 5. místem.

Už do terénu se vydávají 7-8 letí cyklisté a v NMNM byl využit lehký trail nad arénou a přibyl i větší počet okruhů. V konkurenci 26 jezdců dokončil závod jako 11. Petr Hruda, který část sezóny jezdil se sádrou na zlomené ruce, což ho ale nijak nehandicapovalo a celkově obsadil 9. místo. Navíc bude mít příležitost jako mladší v této kategorii svůj výsledek vylepšit v příštím roce.
U děvčat vcelku pravidelně startovala Terezka Fritzová. A i když už začíná dědit destrukční návyky své sestry Anety, do cíle vždy dorazila a nakonec obsadila 14. příčku. Určitě se jí ale budou zkušenosti staršího sourozence hodit pro další roky na kole. Škoda, že Lucka Ondráčková nestartovala na více závodech, na stopro by byla ve výsledcích výše než osmnáctá. V tomhle věku ale mají holky i kluci spoustu závodů před sebou a neradno přetáhnouti strunu.
Nejstarší z bratrů Hrudů Tomáš v NMNM absentoval a tak uzavřel sezónu mezi 9 až 10 letými 18. místem celkového pořadí. S velmi náročným kořenovým výjezdem se naopak musela popasovat Žaneta Kupská a na jednom okruhu zajela svůj standard, když skončila pátá stejně jako v celém seriálu.

Mladší žactvo 11-12 let už míří k vyšším metám a učastní se i Českého poháru. Platí to i pro náš tandem Jakuba Kočvara a Tomáš Jelínek. Oba kluci jsou v kategorii prvním rokem a i přes to mají k příčkám nejvyšším velmi blízko. 5. a 9. místo ve finále asi nebylo důvodem k radosti, ale Kuba si bez potíží udržel skvělou druhou pozici. Tom asi tak spokojený nebude, když seriál zakončil 7. místem, ale ztráty v jednotlivých závodech byly minimální a příští rok má šanci bilanci vylepšit. Budou to mít ale oba kluci přeci jen těžší, protože je čekají silniční závody a bude těžké do kalendáře vměstnat povinou porci závodů.
Dorka Smutná odjela z desítky závodů „jen“ šest, a při absenci na posledním podniku to vyšlo na celkové 7. místo.
Starší žactvo je naší nejpočetnější skupinou, ve které se na jednu stranu projevuje vyježděnost z let minulých, na druhou však závodníky čekají větší výzvy v terénu a na silnici či dráze, takže nejde postíhat všechno a PDV už začíná být dobrou přípravou pro vyšší soutěže. Zatím co Michal Kupský vzdor náročné sezóně v reprezentaci juda zvládl odjet 8 závodů (3x vítězně) a druhá příčka je vynikajícím výsledkem, Natálii Jelínkovou účast na silničních pohárech připravila o medailovou příčku, když se jí započítalo jen sedm výsledků a skončila celkově 4. Hanka Černá se třemi starty nemohla myslet výš než na 9. místo a Anička Smutná i vinou zdravotních problémů bohužel do soubojů vůbec nezasáhla.

Poslední starty programu jednotlivých závodů patří kategoriím od 15 let. Na Vysočině se jelo po pasážích světového poháru a bylo znát, že některým účastníkům činí technika velké problémy. Terka Obořilové využila svých zkušeností a hned od společného startu se ženami vypálila a s náskokem odjela celý závod. Bohužel jen v roli diváka se kvůli zranění ze silnice zúčastnila Aneta Fritzová. Obě v seriálu startovali jen třikrát, Terka byla první 3x a Aneta 1x. Celkový výsledek to samozřejmě ovlivnilo, ale tady už platí na 100%, že PDV využíváme jako kvalitní přípravu.
Bohužel zlomená klíční kost zabránila dosáhnout na jakýkoli výsledek Michalu Šmídovi v juniorech a starší Honza maximum podřídil zkoušce z dospělosti a následným přijímačkám na vysokou. Absolvoval jen dva závody a zapsán je na 24. místě.

FOTKY NMNM | VÝSLEDKY

REGIONÁLNÍ ZÚČTOVÁNÍ
Přesunout se na začátek