JDE PUMPOVAT V BOSKOVICÍCH?

Uspořádat závody je náročné a každý, kdo se do toho pustí je hoden obdivu. Nejnáročnější to je se silničními závody – uzavírky, značky, neposlušní řidiči… to je jen zlomek toho s čím se perete. V terénu zase klučíte, čistíte, mlíkujete… a to se ještě modlíte za příznivé počasí. Na dráze je to nejsnažší – na velodromu máte jasně dány mantinely a pokud jste aspoň trochu pod střecho, je to značka Ideál. Na pumptracku na vás sice pršet může, ale trasu máte jasnou a 6. října 2018 bylo slunečno, cca 18° a jen vítr sem tam zazlobil, když občas zvedl oblak prachu. Na výkony jezdců však vliv neměl.

Na pumptracku se „nesmí“ šlapat, kolu k jízdě dodává energii pohyb těla jezdce, takzvané pumpování. U nejmladších jsme byli tolerantní a nad nějakým tím šlápnutím jsme přivírali oči. Už v odrážedlech bylo na některých znát, že jsou se svým strojem dětičky srostlé. Platilo to především o vítězi Martinu Hrudovi, který dokázal v jízdě na jedno kolo pokořit metu jedné minuty s časem 0:55,444.
Na kolech si šestiletí s klopenkami a vlnami dokázali poradit se ctí, když Jirka Vašíček zajel čas 0:42,704, což překonávalo jezdce i ve starší kategorii 7-8 let. Tady vyhrál Daniel Boreček na své bikrosce a výhodu proti konkurenci mu nesly i zkušenosti ze závodů na větších bikrosových tratích.
Kategorii chlapců 9-10 let ovládl „pořízek“ Adam Ptáček, kterému to při pumpování šlo velmi dobře a mezi nejmladšími startujícími stanovil nejlepší čas na hodnotu 0:32,923. Bohužel až na odrážedla se kategorie dívek nepodařilo naplnit startujícími tak, aby se bojovalo o všechny cenné kovy. Vyhráli Klára Věrna (odrážedla), Karolína Svěráková (do 6 let), Adéla Věrná (7-8 let) a Barbora Janovská (9-10 let), která svým výkonem 0:36,174 atakovala časy chlapců.

Od věku 11 let už se jely dvě měřené jízdy a rozhodovala ta rychlejší. Navíc se trať musela proti mladším kolegům projet dvakrát. I tak mezi kluky rozhodovali setiny sekundy o konečném pořadí. U dívek jsme se opět podívali jen na pár odvážných bikerek.

Naši týmoví „rivalové“ se přetahovali o prvenství v kategorii 11-12 let. V první jízdě porazil Jakub Kočvara Toma Jelínka o 104 tisícin sekundy, ve druhé mu to Tomáš vrátil skoro o vteřinu. První jízda ale byla rychlejší a takže zlato bral Kuba. U holek si zapumpovala pouze Dorka Smutná a dlužno říci, že jí to šlo lépe něž starší sestře Anně v kategorii 13-14 let. Tu mezi chlapci vyhrál Tomáš Komárek, který na startu žádného konkurenta neměl.
Závěr patřil starším 15 let a jediná „žena“ na startu byla Terka Obořilová se vzácně vyrovnanými časy obou jízd 0:57,426 a 0:57,187. Nejzkušenějších pánů byla čtveřice. Zatímco vítěz Ivan Kratina mohl být s náskokem 2 sekund po prvním kole v klidu (0:47,852),  Miloslav Kalas (0:49,808) a Štěpán Kameník (0:49,942) museli jít do druhé jízdy naplno. Dělilo je totiž jen 0,134 sekundy. Nejmladší Jan Šterc na čtvrtém místě sice neztrácel moc, ale ani druhou jízdou se mu dopředu posunout nepodařilo. Drama souboje o stříbro pro sebe právě druhým startem rozhodl Štěpán, když vylepšil svůj první čas na hodnotu 0:49,726, což se Milošovi nepodařilo a posunulo ho to na bronzový stupínek.

Na závěr nám pumptrack posloužil ještě k disciplíně LONG RACE, kdy měli startující ujet za 2 minuty co nejdále. Naším dluhem pro další ročník je přesné změření délky dráhy, protože takto mají výsledky hodnotu 5 kol+klopenka vlny+klopenka vzadu+čtvrtka zadní (pozn.: jedná se autentický zápis rozhodčí :-), což byla nejdelší ujetá vzdálenost ze všech dvanácti startujících, kterou dosáhl opět Ivan Kratina a stal se tak historicky prvním, kdo stanovil traťové rekordy v obou disciplínách. Věříme, že příští rok přijede svá prvenství obhájit. My mu k tomu v dubnu vytvoříme podmínky, když uspořádáme další PUMPTRACK RACE BOSKOVICE.

JDE PUMPOVAT V BOSKOVICÍCH?
Přesunout se na začátek