Finální titul

Někomu to vyhovuje, někoho může svázat tréma. Závodit na domácí půdě má své výhody ve znalosti prostředí a v dostupnosti pro trénink. Na druhou stranu se na vás dívá spousta příbuzných a fanoušků, takže pocit zodpovědnosti za předvedený výkon roste. Brněnské Mistrovství republiky horských kol pro nás bylo o tomto víkendu vpravdě domácím a nejdůležitějším vrcholem letošní sezóny s nevídanou diváckou návštěvou.WP_20170723_16_21_06_Pro

Trať u Anthroposu je nám dobře známa. Jezdíme sem na MTB ligy, jel se tu závod Olympiády mládeže, trénovali jsme tu předem několikrát. Start ze škvárového oválu vede do lesoparku, kde se kroutí nahoru a dolu se spoustou vytvořených překážek z kamenů i klád a unikátním mostem pod atraktivní pasáží „TWINS“ paralelních sjezdů.

Zlatý a bronzový eliminátor

WP_20170722_18_52_51_Pro

Než se vydali naši starší závodníci do sobotního sprint eliminátoru, dostaly dopoledne prostor nejmladší děti v XCO závodu. My jsme obsadili kategorie 9-10 let dvojící chlapců a dívek, jejichž trať kopírovala okruh odpoledního sprintu. Anička Ryšavá, Dorka Smutná, Tom Jelínek i Kuba Kočvara jeli letos na republikovém závodu poprvé a tak byli odsouzeni ke startu ze zadních pozic. Holky se po celou dobu pohybovaly okolo první 20., ale ke konci síly docházely a v cíli to nakonec Dorka dojela na 19. a Anička 21. příčce. Kluci startující až ze čtvrté řady to měli proti třicítce soupeřů také hodně těžké, přesto se dokázali výrazně posouvat kupředu. Tomáš nejdříve poskočil na 15., pak na 8. a v cíli byl na 6. místě, když poslední okruh zajel jako třetí nejrychlejší. Kuba na tom byl ve vývoji závodu obdobně a závod dokončil jako 9., což jsou super výsledky a pro kluky velký příslib pro příští rok, kdy do pohárového kolotoče naskočí naplno.

Od 12:15 vypukla kvalifikace sprintu a do žákovské kategorie zasáhlo neuvěřitelných 87 startujících kluků a 49 děvčat. Lukáš Sedlák (70.), Michal Fritz (81.), Hana Černá (43.) a Emílie Ryšavá (48.) patří mezi nejmladší ve společné kategorii a s o dva roky staršími neměli ani dnes šanci dostat se do rozjížděk. Bohužel se to nepodařilo ani Anně Smutné, která na šestnáctku nejrychlejších ztratila 14 sekund. Obdobně dopadli i kadeti Štěpán Kameník (34.) a s velkou smůlou Michal Šmída (17.) jen o jedno místečko a pár setinek za postupem.

Čekaly nás naše nejsilnější kategorie – kadetky a junioři. Aneta Fritzová ani Tereza Obořilová v kvalifikaci nezaváhaly a jasně postoupily z 9. a 1. místa. Bohužel pavouk je svedl do jedné semifinálové rozjížďky, kterou Terka vyhrála a Aneta bohužel dojela až třetí, čímž skončila na 9. místě. Junior Jan Šmída si byl dobře vědom, že mu jde o bronz v celkovém pořadí Českého poháru a kvalifikaci zajel famózně na 6. příčce, což mu na pohárové 3. místo stačilo. Radost mu ale přeci jen pokazilo jeho zařazení do rozjížďky ke třem jezdcům týmu z Vimperka. Super start na prvním místě bohužel k postupu nestačil a ve velmi těsném dojezdu to nakonec znamenalo 13. příčku v závodě.

A ptáte se, co Terka? No, už zmíněné prvenství v kvalifikaci bylo malou nápovědou výsledku, ale rozjížďky ve čtveřici jsou jiným závodem než samostatný boj proti ubíhajícímu času na stopkách. Čtvrtfinále i semifinále si pohlídala z druhého místa, když zbylé soupeřky zaostaly o nějakou tu sekundu za postupem. Nebyla by to ale Terka, kdyby se jí nestalo něco mimořádného, takže při finálovém startu se při výstřelu začala na svém kole vlnit a nevyrazila jako v předchozích startech na první pozici. Přesto nedala soupeřkám už po šesté v řadě šanci a vyjela si tedy vítězství v Českém poháru a hlavně titul Mistryně republiky!

Český pohár ve sprintu byl nejspíše posledním v historii, což je škoda, protože pro mládež  je velmi vhodnou a pro nás byl velmi úspěšnou disciplínou. Nejen díky prvenství Terky a třetímu Honzovi, za šest jeho dílů se do první desítky celkově dostali i pátá Aneta, sedmý Michal a osmá Anička. Jako tým jsme skončili na 4. příčce ze 137 oddílů. (výsledky XCE, fotogalerie XCE)

Nedělní brambora

Olympijské cross country je hlavním disciplínou mistrovského závodu a potvrdila to i mimořádně početná divácká návštěvnost. Sobotní vedro na neděli trochu polevilo a tak se ani na škváře oválu a trati v lese neprášilo tolik jako v loňském roce.WP_20170723_16_57_36_ProPrvní startovní vlna patří v 9 hodin mladším žákům a žákyním 11 a 12 let a na dva zkrácené okruhy startovali tedy hned čtyři naši bikeři. Lukáš Sedlák se ze startovního padesátého místa po prvním kole posunul kupředu o 14 míst a po tom druhém ještě poskočil o jednu příčku kupředu na 35. pozici v cíli, celkově v poháru nasbíral 17 bodů a skončil tak 46. Nic podobného se nepodařilo Michalu Fritzovi a 58. místo v závodu a celý seriál bez bodu bohužel není moc uspokojivý výsledek našeho Mojmíra. Emča Ryšavá se držela velmi dobře. 22. příčka z 34 dívek je dobrý výsledek a bodový zisk ji vydal na 22. místo v poháru. U Hanky Černé nám zatrnulo hned několikrát, nejdříve se jí vůbec nepovedl start a ze stadionu odjížděla s brekem poslední. Tento zádrhel měl na svědomí rozhození jejího soustředění a na kamenné překážce pak i ošklivě vypadající pád, který skončil odvozem do nemocnice. Naštěstí zprávy od lékařů jsou pozitivní a Hanka z tohoto kolapsu vyšla jen z pohmožděným hrudníkem a i když závod nedokončila a byla tak bez bodu, patří jí celková 20. pozice.

O rok starší Anička Smutná na stejné zkrácené trati strávila jako starší žákyně 13-14 let o jedno kolo více. 25. místo v cíli mistráku není na bůhví jakou oslavu, nejlépe 17. byla na Zadově, ale s ohledem na to, že ji v téhle kategorii čeká ještě příští rok a celkem jí to vydalo na 19. příčku, není to žádný propadák. Pozorný čtenář výsledků si všimne jména Michal Kupský, který si chtěl tento závod vyzkoušet a my jsme mu tedy blesku rychle vyřídili licenci. Bohužel bydlí v Dolních Kounicích a dojíždět za námi na tréninky je z ruky. Jinak bychom ho hned lanařili, dojel totiž jako nováček a prvoročák 31. a připsal si 20 bodů.

IMG_8038

Další kategorie už jely plnohodnotnou trať se strmým sjezdem do „čertíku“, s druhým twins sjezdem a také výšlapem od cyklostezky až na nejvyšší bod trati. První ho okusili kadeti Michal Šmída a Štěpán Kameník. Tři okruhy se někomu zdálo málo, čtyři by byly zase moc. Nakonec tedy zvítězila kratší varianta a ani ta nám zlepšení výsledků nepřinesla. Štěpán ke svému jedinému bodu z Pece pod Sněžkou další nepřidal a protnul cíl jako 50. Michal se každým kolem propadal o něco níže v pořadí a 37. místo ho celkově odsunulo na 31. pohárovou příčku. Jeho bratr Honza se v juniorech musel popasovat s celkem pěti okruhy a mezi šedesátkou 17 až 18 letých mladíků přijel po více jak hodinovém závodě 33., což je jeho nejlepší pohárový výsledek, který ho dostal na 50. místo v poháru.

Jako poslední v našich barvách startovaly kadetky. Závod na dvě kola začal dobře, když svůj eliminátorský start předvedla Tereza Obořilová a vyvedla startovní pole dvacítky dívek ve věku 15 a 16 let ze stadionu na prvním místě. První okruh zvládla  třetím, ale ten druhý až pátým časem a v cíli na ní zbyla pouze bramborová medaile. Tento výsledek pak zapříčinil pád na bronzovou příčku celkového hodnocení Českého poháru. Možná jsme byli namlsání předchozími úspěchy, ale nemusíme být zklamaní, vždyť Terka v této kategorii zůstává i příští rok. Stejně tak to bude i u Anety Fritzové. Ta sice taky nebyla s osmou závodní a dvanáctou pohárovou pozicí spokojená, ale když se ohlédneme rok zpátky, buďme rádi, že zdravotní problémy s koleny odezněly a chystejme se na příští rok.

Závěrečná bilance cross country v letošní sezóně je 15. příčka v hodnocení českých i zahraničních týmů, když celkem jich ve statistice figuruje 216! (XCO výsledky, XCO fotky)

 

 

 

Finální titul
Přesunout se na začátek