Vánoční běhání

Jak jsme byli šťastní, že Vánoce budou opět bílé, o to zklamanější jsme z oblevy v dalších dnech, kdy se konají tradiční vánoční běhy. Bohužel toto proměnlivé počasí nesvědčí ani zdraví našich svěřenců a různé bycily, viry a kdoví jaké další potvory útočí v plné síle. Naštěstí naši nemocí nepostižení sportovci vcelku obstojně zabodovali a Ježíšek je odměnil i nějakou tou medailí.

img_3311

ŠTĚPÁNSKÁ NADÍLKA
Na Štěpána se už po pětadvacáté sjeli atleti do Syrovic, vísky nedaleko od Brna, kde pokračoval Brněnský běžecký pohár. Plusových 8° Celsia už začíná být další s tradicí tohoto závodu, který alespoň vánočně provoní svařák od místních vinařů a také svátečně naladěné stovky startujících.

Žákovské a dětské tratě od 1500 do 150 metrů využívají silnice a polní cesty od sokolovny k obrátkám a zpět. Sice nějaké to bláto ani zde není výjimkou, ale převážná část se odbývá na pevném podkladu bez většího převýšení.
Prvních 1500 metrů z našeho prořídlého kontingentu postavilo na start Terku Obořilovou a Anetu Fritzovou. Obě měly na startu zpět tu nejsilnější konkurenci a tak se poslední Terčino stříbro z Vranova nepodařilo obhájit a vyšla z toho už třetí letošní bramborová medaile. Aneta si dnes zapisovala teprve svůj druhý výsledek ze čtyř závodů a je na ní znát tréninkový deficit, když cílem proběhla jako 6.
Kilometr za 4:26 není sice bůhvíjakou vizitkou běžce, ale když se jedná o Michala (Mojmíra) Fritze, buďme rádi, že jsme ho dostali na start :-). 13. místo v mladších žácích a první body do „Brňáku“ doufáme nebudou jeho jediným výsledkem. Naše poslední reprezentantka na startu krátkých běhů byla Anna Ryšavá. Tlačenice 12 dívek na 300 metrové trati přinesla velmi těsné výsledky, všechny děvčata se vešly do 20 sekund a Anička se ztrátou 8 dobíhá jako sedmá.

Pětici našich dnešních výsledků uzavřel na trati 4,7 km Michal Šmída. Trať patří ke kratším okruhům, ale dnes byla ztížena bahnem i 213 konkurenty. Michal už naštěstí není omezen drátem v klíční kosti vyoperovaným před 8 dny, takže může začít naplno trénovat i závodit. Syrovický závod a tuto trať napoprvé zaběhl za 18:39 a absolutně obsadil 22. místo jako devátý dorostenec, což je jeho letošní nejlepší výsledek a lze očekávat, doufáme, výraznější posuny kupředu.
4. BBP Štěpánský běh Syrovice – výsledky | fotogalerie

HRABĚNČINA NADÍLKA

wp_20161227_11_00_08_pro

I závod v Petrovicích má bohatou historii trvající 22 let a pravidelně patří do našeho svátečního sportovního kalendáře. Oproti pondělku se výrazně ochladilo a dul silnější vítr, na druhou stranu ubyla konkurence a přibylo našich mladších běžců. To vše mělo pozitivní následek zisku mnoha medailí a také radosti z celkového umístění v Okresní běžecké lize.

Na 100 metrech začínali kluci a holky do 7 let a hned tři naši zástupci stáli na stupních. Tomáš Hruda byl sice nejprve vyhlášen za vítěze, ale po konzultaci fotografických záznamů byl správně odměněn jako druhý. Gabriela Novotná (i když běhá za Elite sport) patří do naší cyklistické skupiny a na nejkratší trati získala rovněž stříbro, plus ji na stupně doprovodila ještě Terezka Fritzová, která tentýž závod zvládla jako třetí.

Trať kolem centra obce začínala pro mladší běžce nejprve stoupáním podél kostela, aby pak klesala zpět k penzionu. Nic jiného než asfalt běžce nečekalo a zvyšoval se jen počet těchto 300 metrových okruhů.
Jednou ho obkroužila Dorka Smutná a stříbro je pro ni super výsledkem, který bohužel večer už doma vystřídala zvýšená teplota. Na Tomáše Jelínka snad viry nezaútočí, aby se mohl radovat ze svého vítězství mezi chlapci, když v seběhu natáhl krok a svým soupeřům ukázal v cíli záda.
Michal Fritz s Hankou Černou závodili na dvou okruzích a tedy 600 metrech. Michal vysílen po Syrovicích zapomněl svléknout civilní kalhoty a při jejich neustálém popotahování dorazil na 7. příčce. Hanka měla mezi děvčaty menší konkurenci a dostala se až na 4. pozici.
Další okruh navíc a tedy 900 metrů byly před Natálií Jelínkovou. V podání vítězky Pavly Štoudkové to byl jednoznačný výkon, ale ostatních pět dívek se během závodu různě promíchávalo, předbíhalo či odpadalo. Nakonec se poskládaly do 14 sekund a na Natálku „zbyla“ 4. příčka.

Poslední starší žactvo, kde jsme měli své zástupce, trpí na nedostatek účastníků. V průběhu jara a léta nestartují ani naši, takže k dobrému celkovému výsledku stačí jen pár závodů. To platilo i pro dnešní Petrovice, kde na startu byli pouze tři běžci – Michal Šmída, Aneta Fritzová a Tereza Charvátová z Elite sportu. Závod měl délku 1500 metrů a Michal si svým startem zajistil celkovou druhou příčku v celé okresní běžecké lize. I Anetě šlo o celkové stříbro a i když ji Tereza v koncovce porazila, nemělo by jí to výsledek pokazit, protože další dívky dnes prostě nestartovaly. Na jednu stranu pro nás dobře, ale pro sport a mládež bohužel ne.
OBL Petrovice – výsledky | fotografie

Vánoční běhání
Přesunout se na začátek