Beton, asfalt, terén i voda

Vrcholící sezóna dráhové cyklistiky končila tento týden v Brně, na sklonku prázdnin jsme ale před tím zavítali i na silnici a do terénu a některé dívky okusily i triatlon.

WP_20160903_18_29_43_Pro

Při vědomí, že spousta mladých cyklistů neumí správně šlapat, jsme se vrhli i na pořádání „silničních“ tréninků pro nejmladší bikery na málo frekventované silnici u Mladkova, která jako jedna z mála v okolí má kvalitní povrch, minimální převýšení a nemusíme mít takový strach z aut, protože je docela přehledná.

1. září bylo určeno jako datum začátku budování Sportparku Boskovice. Po více jak dvouleté přípravě, projednávání, projektování, schvalování a první vlaštovce – vyznačení závodního okruhu – se dostává na realizaci zázemí pro Boskovické stezky, které bude mimo obslužné budovy rovněž zahrnovat pumptrackovou dráhu či workoutové hřiště.
Město Boskovice tak vstupuje mezi bikerské destinace se slušným potenciálem rozvoje a propojování se s další rostoucí lokalitou Singltrail Moravský kras. Pro místní pak bude určitě zajímavou alternativou trávení volného času, tréninkovým zázemím i základnou pro pořádání akcí.

Dráhové Mistrovství republiky díky množství a náročnosti sprinterských i vytrvalostních disciplín musí být roztáhnuto časově a díky existenci více velodromů v republice a tím členské základny je roztaženo i vzdálenostně.

WP_20160902_13_29_33_ProBrno zahajovalo o tomto víkendu a na programu byly stíhací a bodovací disciplíny. V pátek 2. 9. začínali jednotlivci stíhacím závodem. Bohužel „zákaz“ startu mladšího žactva odsoudil naše barvy pouze k tříčlennému zastoupení. Prvním úspěchem byla nominace obou bratrů Šmídů do omezeného pelotonu třiceti závodníků, Tereza Obořilová, takový problém mezi hrstkou žákyň neměla. Jako jediné se jí podařilo proklouznout sítem kvalifikace do souboje o sedmou příčku, který vyhrála. 20. Michal a 15. Honza na osmičku nejlepších ztratili a odjeli tak jen kvalifikační jízdy
WP_20160903_17_14_37_ProDruhý závodní den zahajoval scratch (hladký závod o prvenství v cíli), který znamenal naši první medaili, když po deseti kolech (4 km) v souboji na pásce Terka získává bronzovou medaili. Výsledkově se posunuli jak Honza (12.) tak Michal (13.). Odpoledne pak následoval náročnější bodovací závod. U žákyň na 25 kol byla znát Terčina nevyježděnost na dráze a ač dvakrát projížděla bodovacím kolem pátá, tedy těsně za body, znamenalo to ve výsledku 7. místo. Michal překvapil své soupeře na začátku 50 kolové bodovačky únikem a ziskem bodů vystoupal na vynikající 8. místo, Honza držel krok s balíkem, což byla větší odměna než koncová 17. příčku.
WP_20160904_12_35_37_ProPoslední den v Brně startovali čtyřčlenná družstva do stíhačky. Pro nedostatek dívek se tento závod obešel bez Terezy a pro bratry Šmídovi se našlo místo v bečkových týmech Favoritu Brno. Jednak mládí či výkonost a nedostatek prostoru na sladění techniky jízdy zapříčinil až pátý čas Michalovi kadetské skupiny. Juniorské béčko s Honzou Šmídou neuspělo v boji o bronz se silnějšími kolegy áčka, potěšitelné ale bylo zlepšení času o 4 sekundy oproti kvalifikaci.
Další díl Mistrovství se přesouvá o víkendu 9. – 11. 9. do Prahy na třebešínský velodrom, kde se pojedou sprinty a keirin.

Neméně významný pro nás byl i maraton MTB Blanenský Golem, kde jsme opět zajišťovali dětskou zónu se závody nejmenších dětí. 37 startujících se nejdříve seznamovalo s technickými překážkami, na kterých si pak odjelo soutěž nejen proti času ale i vlastním umem v převozu lahví, slalomu, přejezdu prken a na dalších prvcích. Zvládli jsme nejen organizaci ale i nějaké to pódiové umístění – zvítězili Petr Hruda, Terezka Fritzová a Hanka Černá, druhý byl Tomáš Hruda a třetí Michal Fritz.
Do vody, na kolo i v běhu závodili sestry Ryšavé při triatlonu v Pardubicích a bohužel  vinou pořadatele nevíme výsledek u Emílie, u Aničky to byla jasná  V neděli si pak rodina Smutných zajezdila v Kuřimi a i když si Dorotka odvezla po pádu i nějaký ten šrám, stačila jejich týmová jízda na stříbro.

Beton, asfalt, terén i voda
Přesunout se na začátek