Návrat do minulosti

Jak to bude s budoucností cyklistiky? Na tuto otázku Vám může dát odpověď Olympiáda dětí a mládeže v Brně od 24. do 29. června 2017. I my do ní, a to hned trojicí dívek, zasáhneme.

ODM2017 hlavička 1

Minulý týden se totiž nesl v duchu kvalifikačních závodů hned ve dvou krajích. Jihomoravský už měl dva závody za sebou – silniční Hlohovec a Brněnský dráhový pohár- a na závodníky čekal ten poslední přímo v dějišti klání na horských kolech brněnském Anthroposu. Terka Obořilová je silná ve všech disciplínách (silnice 1., dráha 2.), ale biky a terén má nejraději a není divu, že na horském kole vyhrála, Anička Smutná je „zamilovaná“ snad do všech typů kol a snad by zvládla i krasojízdu :-). Cestičku k nominaci si vyšlapávala mezi krajskými děvčaty postupně, když na silnici dojela třetí, na dráze druhá a vše korunovala vítězstvím v terénu. Obě holky tak splnily kritéria a mohou se plně připravovat na boj o olympijské medaile.

Jelikož se účast na ODM podmiňuje bydlištěm, mohli jsme do souboje o nominaci vyslat i protivanovskou dvojici Anetu Fritzovou a Michala Šmídu. Oba byli handicapováni neúčastí na prvním závodu na dráze, ale naděje přeci umírá poslední, tak proč to nezkusit. Oba to měli o něco náročnější, protože je nejdříve čekal dráhový a druhý den i bikový závod. Aneta dráhu moc nemusí, ale s vidinou nominace se zakousla a odjela všechny disciplíny, Michal je dráhař zkušený, ale v Prostějově je silná konkurence a čtvrté místo mu moc nepomohlo. Druhý den v Radíkově za svatým Kopečkem oba vyrazili do terénu a shodně obsadili druhá místa. Zatímco Aneta si nominaci vyjela, Michal bohužel ne, přednost totiž dostali krajané dráhaři.

Špatně si na nevedli ani další naši jezdci, kteří se účastnili nominačních závodů v kategoriích, které na Olympiádě nejdou. Bronzovým přeborníkem kraje v juniorech na dráze se stal Honza Šmída a u Anthropous jsme sesbírali medaile mezi mladšími žáky kde vyhrál Kuba Kočvara, druzí byli Luke Sedlák, Tomáš Jelínek, Emča Ryšavá, Dorka Smutná a bronz si vyjela Anička Ryšavá.

FOTKY BRNO

SLOVENSKÝ NÁVRAT

Hodně vody uplynulo Dunajem, než jsme se vydali na Slovensko, podívat se, jak se u našich východních sousedů závodí. Předně jsme kvůli materiálnímu vybavení skrečovali účast na dráhovém poháru v Prostějově a tak jsme našli náhradní program ve Slovenském poháru v Bratislavě.

IMG_5438

I díky tomu, že se zde jede závod MTB kombinace začínající technickými sekcemi, po kterých následuje klasické cross country, jsme si v pátek na tréninku zkusili převoz lahví, přejezd prken, bunny hop nebo skok do pneumatik. Naší vybrané trojici se to v zahraničí určitě hodilo. Terka, Anička i Michal neprojeli překážky sice čistě, ale ztráta do okruhového závodu nebyla velká. Michal si s 45 sekundami penalizace vyjel 7. místo mezi kadety. Anička Smutná spáchala ccelkem pět chyb, což ji připravilo o bramborovou medaili a Terka Obořilová byla hodnocena jako druhá. U ní ovšem zaúřadovala chaotická pořadatelská služba, když pozdější vítězku poslala do zaváděcího kola, Tereza se musela taky vracet, ale pak se v závodu dostala i přes nejrychlejší žáky. Hlavní rozhodčí ale usoudil, že jela natolik pomalu, že by to na prvenství nestačilo. Sekcím se vyhnul Honza Šmída, protože junioři už je nemají na programu a obsadil 7. místo po náročných čtyřech okruzích v lesoparku.

FOTKY BRATISLAVA |  FOTKY TRÉNINK MTB SEKCE

SILNIČNÍ PŘEKVAPENÍ

Neděle nám nabídla silniční závod v podobě otevřeného Mistrovství čtyř krajů v Hlinsku. Osádka výjezdu se změnila, protože někteří z našich chtěli zažít atmosféru Světového poháru v Novém Městě na Moravě. A bylo to dobře, protože Emílie Ryšavá sice v nepočetné konkurenci, ale v závěrečném stoupání 20 kïlometrového kola předjela soupeřku z Břeclavi a poprvé v kariéře se postavila na silničářské stupně vítězů na bronzový stupínek.

1

Náročný program pak silničními kilometry završila nejdříve Anna Smutná. Pelotonu s mladšími žáky nestíhala a tak jela do závěrečného stoupání ve dvojici a každým šlápnutím se soupeřce vzdalovala, což ji vyneslo na 5. příčku. Honza  Michalem museli na svůj start čekat o 40 minut déle, než bylo v programu. Silné startovní pole juniorů mělo hned po prvním okruhu trojici uprchlíků, které nechal balík ujet a ztráta se po celých 80 km stále zvětšovala. Honza si konec závodu dokroužil sám na 23. místě. Kadeti zvolili daleko pomalejší tempo a na dvě skupiny se rozdělili až před posledním okruhem, kde mezi oběma skupinami byla 30 sekundová díra, bohužel se iniciativy na dotažení čela nikdo nechopil a Michal si tak „vychutnal“ závěrečný spurt druhé skupiny na covém 11. místě se ztrátou 1:18 na vítěze. Škoda, ale i tak solidní výsledek.

FOTKY HLINSKO

Návrat do minulosti
Přesunout se na začátek