Sníme o Vánocích bílých

Lyžaři s vlekaři pláčou, na běžky i sjezdovky se práší a tak radost mohou mít snad jen pořadatelé běhů, protože co jiného zbývá sportovcům, než nazout krosky, vydat se do mlhy a bláta a využít naštěstí dostatečné nabídky běžeckých závodů.

Jak v Syrovicích při 4. dílu Brněnského běžeckého poháru, tak v Petrovicích na závěrečném podniku Okresní běžecké ligy si na nezájem startujících stěžovat nemohli. 788 běžců Štěpánského běhu v sobotu 26. 12. i nedělní Hraběnčino běhání s 216 účastníky jsou v pravdě rekordní počty. Svou „troškou“ do startovních listin jsme přispěli i my.

Na jihu Moravy kousek pod Brnem si na Štěpána zlepšili svou bilanci především Michal Šmída ve starším žactvu druhým místem, kdy podlehl o jednu jedinou sekundu dosud neporaženému Jakubu Stibalovi. V kategorii dívek už potřetí bramborová Aneta Fritzová, na trojku scházela jedna sekunda, vede průběžné pořadí seriálu, Tereza Obořilová tentokrát doběhla na šesté příčce.
Ve starší přípravce a běhu na 500 metrů si Hana Černá musela poradit s 22 člennou konkurencí, její 9. místo s 12 sekundovou ztrátou na vítězku svědčí o vyrovnanosti celého startovního pole. Ještě obtížnější to měl mezi chlapci Michal Fritz s 27 soupeři, který za rovné dvě minuty dokončil závod jako 14. Nejmladší zástupci našich barev si na 150 metrové trati vedli také velmi dobře, Terezka Fritzová skončila 6. a Tomáš Hruda 5.
Po startovním výstřelu běhu na 4,7 km se na trať vydalo neuvěřitelných 271 běžců mládeže a žen. mezi nimi nechyběl ani Jenda Šmída. V cíli absolutního pořadí byl za 18:38 minuty na 32. příčce jako 14-tý dorostenec.

Osmi členná výprava ze Syrovic se do bližších Petrovic rozrostla na 15 hlav nebo spíše 30 nohou. Závěrečný závod blanenského seriálu u penzionu Hraběnka se oproti mlhavým Syrovicím odehrál za sluníčka, které dokázalo okolí auta „rozžhavit“ k 18° Celsia.
O poznání příjemnější počasí a asfaltový povrch tratí s menší konkurencí a jinou skladbou kategorií přinesl týmu více medailových umístění. Hned v prvním startu uhájila ve vyrovnaném finiši zlato sedmiletá Anna Ryšavá, se kterou ve stejné kategorii běžela i pětiletá Tereza Fritzová v cíli 10. U chlapců se Tomáš Hruda musel spokojit s tak nepopulárním 4. místem.
Další medaili, tentokrát stříbrnou, přidal po jednom okruhu kolem petrovické návsi Tomáš Jelínek v mladší přípravce a jeho vrstevnice Dorotka Smutná skončila pátá. Starší přípravka kroužila dvakrát 300 metrů a mezi čtrnácti děvčaty naše barvy hájilo hned pět dívek. Nejlépe si vedla Hanka Černá (5.), první desítku uzavírala Anna Smutná a za sebou se od 12. místa seřadily Natálie a Katka Jelínkovi spolu s Emou Ryšavou. Kluků byla pouze čtveřice a na Michala Fritze bohužel zbyl černý Petr pod stupni vítězů.
Žákovské kategorie rozšířily cenné kovy o zlato Michala Šmídy, což mu pomohlo k třetímu místu celkového pořadí. O stupínek lépe by v hodnocení seriálu měla být Aneta Fritzová, což potvrdila druhým místem v závodě, když porazila týmovou kolegyni Terezu Obořilovou.
Nejdelší trať opět absolvoval dorostenec Jan Šmída. V hlavním závodu na 5,2 km tak stál po boku špičkových mužů v houfu celkem 155 atletů. Za vítězem sice doběhl se ztrátou 5 minut, ale když uvážíme, že vyhrál junior Adam Zenkl mistr republiky a účastník Mistrovství světa, je Honzova 40. příčka celkově a 11. mezi juniory pěkný výsledek, a to navíc s absolvovaným sobotním závodem v nohách.

Další dvojboj běhů je tak za námi, ale letos ještě nekončíme. na Silvestra se ještě vydáme do Prostějova. Takže novoroční přání ještě přijde v následující reportáži.

 

Sníme o Vánocích bílých
Přesunout se na začátek