VÁNOČNÍ SPORTOVÁNÍ

Příval cukroví, chlebíčků bramborového salátu, smaženého kapra a dalších pochutin jsme kompenzovali nejen tréninkem, ale i závoděním. Přes Vánoce se totiž najde spousta akcí, které vyplní čas volna a stojí za to se jich zúčastnit.

ZLEDOVATĚLÝ SUCHÝ

Zahájení vánoční přípravy začalo 22. prosince zledovatělým pochodem po okolí obce Suchý. Nebylo nás pravda mnoho, ale i tak stála tato vycházka za to, protože to byl vlastně poslední den na sněhu a všude okolo nás bylo bílo.

CYKLISTICKÉ STROMEČKY

Vánoce pak byly svátky klidu a míru a trénink spočíval převážně ve zdobení stromečku. Kolekci výtvorů některých našich členů si můžete prohlédnout.

SLABÝ BRŇÁK NA ŠTĚPÁNA

Už na Štěpána jsme ovšem byli v závodním tempu. Tradiční XXVI. ročník Štěpánského běhu v Syrovicích je započítáván do seriálu Brněnského běžeckého poháru a pro nás je bohužel hodně daleko a bylo to znát i na naší účasti. Jinak byl závod velmi silně obsazen a startovalo celkem 593 běžců.
Naše tříčlenná skupinka se omezila pouze na trať 4,7 km a všichni tak nějak zápasili s nachlazením. Nejlepší Michal Šmída (19. absolutně) měl tréninkový výpadek před Vánoci. Na trati vedoucí po vinohradu blátem i asfaltu v obci ztratil na vítěze přes dvě minuty a s 11. příčkou mezi juniory a časem 17:38 moc spokojený nebyl. Druhý z našich Richard Stloukal (43. absolutně) si musel dát oraz včera a jeho výkon 19:31 stačil mezi dorostenci na 13. místo. Terka Obořilová (63. absolutně) také neměla svůj den, když ji ráno začalo škrábat v krku. Nakonec jí to odstavilo z tréninku na celé svátky. Po medaili z Vranova se dnes dostala na 7. pozici mezi dorostenkami s časem 21:41.

FOTO | VÝSLEDKY

POSLEDNÍ PETROVICE

Hned druhý den 27.12. už se situace s naší účastí výrazně lepší. Závěrečný závod Okresní běžecké ligy v Petrovicích patří do našeho závodního kalendáře k pravidelným vánočním aktivitám. Zahájila to patnáctistovka starších žákyň a z husté mlhy Natálie Jelínková vykrájela stříbrnou příčku se ztrátou jen 3 sekund. Anna Smutná jí kryla záda na čtvrté pozici.
Mladší žactvo kroužilo 2x 300 metrů kolem návsi a tady se nám moc nedařilo. Nejlépe Dorce Smutné na 6. místě, bohužel ani Tom Jelínek (9.) a ani Kuba Kočvara (11.) se mezi 16 kluky do popředí nedostali.
V hlavním závodu na 5,2 km startovalo 110 účastníků a mnozí z nich měli v nohou i včerejší Syrovice. Stejně na tom byl i Richard Stloukal, který v absolutním pořadí dosáhl na 49. příčku jako šestý junior. Dlužno říci, že jeho starší bratr Štěpán ve stejné kategorii získal bronz.

FOTO | VÝSLEDKY

TESTOVÁNÍ ZDATNOSTI

Svěřenci jsou už zvyklí na pravidelné testy, které odhalí jejich schopnosti. Poprvé se však 29.12. zapojili i rodičové, respektive tatínci, kteří si svou zdatnost chtěli vyzkoušet. Sedy-lehy, Jacíkův test, člunkový běh, shyby… celkem deset disciplín nejlépe v kategorii otců zvládl Martin Pozorský. Odchovanec cyklistického oddílu v Blansku ač bos, dotáhl svůj výsledek na 70,7%.
Na 89,7% se podařilo splnit testy Natce Jelínkové a její bratr Tomáš se stal „skokanem dne“, když nejen svým výkonem ve výskoku 54 cm byl první ze všech, ale od listopadového testování dokázal svůj výsledek vylepšit nejlépe ze všech.
Určitě by se stálo za to inspirovat a zkusit takovéto testování i na širším vzorku populace a nabídnout ho jako veřejnou akci.

PŘEPLNĚNÁ MACOCHA

Dopoledne 30.12. jsme byli hned dvakrát překvapeni. Poprvé, když jsme viděli zájem turistů o Moravský kras a po druhé, když se přes facebook dozvěděla a naše řady pěšáků rozšířila partička jezdkyň na dračích lodích. Jelikož chceme do budoucna naše tréninkové pochodování nabídnout i veřejnosti, byli jsme rádi za takovouto posilu a bylo jen dobře, že jsme naplánovali hned tři trasy. 6 km pro nejmladší účastníky, kteří od horního můstku sešli do pustého žlebu a vydali se k Punkevním jeskyním, delších 9 km zavedlo turisty ke koňským spádům a nejdelší to měli sportovci, kteří došli až ke Sloupu a cestou zpět našlapali celkem 14 km.

Nejhorší úsek byla Křenkova stezka, na které se musely opět vystoupat ztracené výškové metry od Macochy ke Skalnímu mlýnu, abychom se dostali opět k nejvyššímu bodu trasy. Bohužel nezimní počasí navíc doprovázely kapky deště. Naštěstí je většina tras pochodu po pevný cestách a chodníčcích, takže trocha bláta se nabalila jen na delší trase.

FOTO

Pro inspiraci připojujeme mapky všech tří tras, které můžete díky husté síti cest i kvalitnímu turistickému značení upravovat dle libosti.

 

VÁNOČNÍ SPORTOVÁNÍ
Přesunout se na začátek