PROJELI JSME MULDOU

Druhá říjnová neděle je pro nás v terénu posledním závodním šlápnutím do pedálů. Už od roku 1996 totiž tento den patří Soběšické muldě, fenoménu mezi bikovými závody. Trať ze staré školy, žádná náročná technika po kamenech, skoky apod., se léty nemění a snad i právě proto láká nejen „profi“ závodníky, ale i hobíky a vyložené víkendové jezdce. Letos se jich i díky krásnému počasí na startech o různých délkách a v různých kategoriích sešlo rekordních 659.

Hlavní okruh má 5 km délky a jede se ve starších kategoriích, kam jsme letos nezasáhli. Všechny naše letošní úspěchy se tak povedlo vyjet na zkráceném okruhu 2,5 km, kde chyběla technika u Soběšic a známá pasáž pod cílem „had“. I tak to nebylo lehké závodění a v početném startovním poli se skrývala silná konkurence.
5 km a tedy dva okruhy nejdříve rozjelo 44 chlapců spolu s naší dvojicí Jelínek + Kočvara. Start lépe vyšel Kubovi, když se hned zabudoval do vedoucí trojice, která po úvodním kole měla náskok 23 sekund. Tomáš jel v dalším balíku o čtvrté místo. Ani druhé poslední kolo změnu nepřineslo a o medailích rozhodoval finiš do cílového kopce, ve kterém „bohužel“ Kuba projel cílem jako poslední a bral bronz. Tomáš se od soupeřů trhnul a zajel i rychleji druhé kolo, ale náskok jezdců před ním se mu smazat nepodařilo, takže skončil 4.  Dorka Smutná na stejné trati měla se soupeřka cca poloviční práci, když jich vystartovalo 20. Ve vedenéí měl závod obdobný průběh kalo u chlapců, když zbytku pole odjela vedoucí trojice, která si rozdělila medaile.Pak už se dívky do cíle trousily jednotlivě a mezi nimi i pátá Dorka.

Michal Kupský má úspěšnou sezónu v reprezentaci juda, poprvé zkusil zajet celý Český pohár a vynikající výsledky předváděl na Drahanské vrchovině. Sám po dojezdu přiznal, že už toho bylo dost a únava si vybrala daň v závěru 3 kolového závodu na 7,5 km. Nejdříve to vypadalo vcelku jednoznačně, že se opět jako v mnoha závodech předtím utvoří na čele tandem Kupský a Venc a rozhodne se až na konci. Pravda na konci třetího kola se rozhodovalo, ale Michal už v půlce závodu ztrácel a pod cílovou branou musel ještě posbírat dost sil, aby odrazil atak třetího Tomáše Komárka, se kterým dosáhli shodného času a Michal uhájil stříbro jen o 7 desetin sekundy.
Zatímco kluků 13-14 let bylo 23, holek se sešlo sedm. Jestli nějaká trať nahrává specialistům silničářům, je to právě mulda s vcelku hladkými rychlými přejezdy a s několika kopci bez techniky. Projevilo se to i v této kategorii, kde nasadila tempo členka prostějovského celku a první dvě kola vedla, dokonce navyšoval náskok vůči našim děvčatům Anně Smutné a Haně Černé na druhém a třetím místě. Poslední kolo ale vše promíchalo. Zatímco vedoucí závodnice okusila tvrdost povrchu trati a přijela do cíle zaprášená od hlavy až k patě druhá, Áňa se mohla i díky její minele radovat z vítězství. Hanka naopak uvadala a její náskok se z 12 sekund po prvním kole ztenčil na 3 sekundy po kole druhém, až se v cíli místo bronzu musela spokojit s bramborovou medailí.

O kategorii výše mezi 15 – 17letými účastníky se přidalo další jednodušší kolo navíc a závod se tak zaokrouhlil na rovných 10 km. Terka Obořilová zná tuto trať snad nazpaměť,  jednak bydlí vzdušnou čarou asi 1 km od startu, ale především na Muldě startuje už po třinácté v řadě za sebou a dlužno podotknou, nebyla ani jednou poražena! Nestalo se tak ani letos, když nejblíže k ní byla druhá Aneta Fritzová, stále doléčující natažené vazy zápěstí z karambolu na silničním poháru, a třetí Sabina Sobková, která vinou zdravotních problémů jela letos svůj vůbec první závod. Žádná dramatická zápletka se tedy nekonala, ale že by Terka jela v klidu se opravdu říci nedá, dokázala totiž překonat a o 20 sekund vylepšit osmnáct let starý traťový rekord (0:26:25) na 10 km, který doposud držela Martina Němcová, následně dvojnásobná Mistryně republiky v elitních ženách, svěřenkyně šéfa našeho týmu Erika Řezníka ještě z blanenského oddílu.

Příští týden už nás čeká zahajovací běh na Hořicích u Blanska. Kolo sice na hřebík nepověsíme ani pře zimní přípravu, už nás nečekají závodní výzvy, ale tréninková příprava na rok 2019.

WEB ZÁVODU | VÝSLEDKY | FOTKY

PROJELI JSME MULDOU
Přesunout se na začátek