Zajímavá kritéria

Pět dnů minulého týdne nabytých rutinním ale ne nudným tréninkem nám zpestřilo hned několik závodů zajímavých místem konání, historií a formou, kterou jsme doposud nezažili.

wp_20160913_18_04_56_pro
Rozhovor s Mistry při tréninku v Mladkově

Úterní „silniční“ trénink se zabíhá a absolvují ho i nejmladší členové závodního kádru, za účasti zkušených závodníků Mistrů republiky Terezy Obořilové a Jana Šmídy se připravují i na svoje budoucí angažmá v balíku silničářů a dráhařů.

Brněnskou středeční MTB ligu navštěvujeme pravidelně, ale díky všednímu dni, času startu a vzdálenosti se naše účast omezuje jen na několik jedinců. Bohužel ani brňáci a jejich děti cestu na závody nenašli a tak se souboje v mladších kategoriích smrskli jen na pár jedinců, což našim zkušeným členům přináší vcelku lehce získané odměny. Sesterské dvojice Ryšavých a Smutných se o medaile podělily takto – starší Anna vyhrává zlatou a Emílie stříbrnou v závodu dívek 11-12 let, Dorka podlehla člence Favoritu a získala tak stříbro v kategorii 9-10 let, naše nejmladší Anička v 7-8 letých dívkách vítězí. Bohužel jsme utrpěli i jednu ztrátu, nepozorná pořadatelka totiž autem přejela Emčino kolo, které následnou resuscitaci asi nepřežije.img_6884

Prohlídka bojiště velenovského klání bikerů připadla na čtvrtek 15. 9. a na místní pastvině se nás za příznivého počasí sešla pořádná síla. Způsobená i zahájeným náborem cyklopřípravky. Počasí sice do sobotního startu provedlo kotrmelec, ale podle sobotních výsledků byla zkouška užitečná.

Přilba Moravy je mezi cyklisty pojem nejen z pohledu historie ale i kvalitního mezinárodního obsazení. Bodovací soutěž organizovaná od roku 1939 byla i pro nás atraktivní podívanou s medailovým umístěním Terky Obořilové. Poprvé si vybojovala bronz v bodovačce a navíc se otrkala ve skupině s mladšími žáky v balíku čítajícím 40 účastníků. Emča Ryšavá ani Anička Smutná jako mladší žákyně neměly moc šancí do bodování zasáhnout a před dokončením byly z dráhy odvolány, což se stalo i v závodu juniorů Honzovi Šmídovi.

Sobota patřila hned třem akcím. Jednu absolvoval pouze Jan Šmída a měl jí být madison v Prostějově. Bohužel vinou deště byl po čtyřhodinovém čekání závod zrušen.
Bikery na horských kolech sice zmokli taky, ale závodit mohou za každého počasí a tak se ve Velenově postavili na start Poháru Drahanské vrchoviny. Předposlední závod celého seriálu a honba za body do celkového pořadí hnala naše bojovníky vpřed a přivodila zisk spousty umístění na stupních vítězů – 1. místo Tomáš Jelínek | 2. místo Emílie Ryšavá | 3. místo Kateřina Šulcová, Daniel Boreček, Jakub Kočvara, Natálie Jelínková, Sára Chudá – kompletní výsledky zde.

Cenných kovu by mohlo být z Velenova více, ale s vybranými Terkou Obořilovou, Annou Smutnou a Hankou Černou jsme přijali pozvání do Břeclavi na silniční kritérium GP Racio a alespoň naše Mistryně si nemohla stěžovat, že o medaili přišla. Tereza totiž ovládla spojené pole žákyň a žáků, vyhrávala při průjezdech bodovacími koly a závěrečným zdravě riskantním podjetím soupeřky vyhrála i závěrečný špurt. Jen těsně, odhadem o 5 cm, unikl bronz Aničce. V jejím závodu se jelo 10 kol a rozhodoval až dojezd do cíle, kterým tedy projela čtvrtá. Hanka pak, nemaje silniční kolo, jela na horském s úzkými plášti, což i přesto byl handicap. Na dalším programu jsme pak byli pouze pozorovateli zajímavého závodu festkařů, jezdců na kolech s jedním převodem a bez brzd.

Fotogalerie ze všech akcí najdete na našem rajčeti.

 

Zajímavá kritéria
Přesunout se na začátek