TAKOVÉ MALÉ MISTROVSTVÍ

Disciplína o výbušnosti, startovní reakci, síle i rychlosti, krátký okruh s dostatkem míst na předjíždění, spíše jezdivý než technický a na něm čtyři borci, kteří si za jeden a půl minuty  nenechají nic zadarmo. To je sprint eliminátor.

Přede dvěma lety skončil nejen Český pohár, ale i Mistrovství republiky v disciplíně známe pod zkratkou XCE. Loni jsme ho měli obnovit právě v Boskovicích, ale celé se to posunulo o celý rok a neobešlo se to bez komplikací s nalezením termínu, časomíry, zajištění… Naštěstí nakonec vše klaplo a Mistrovství České republiky MTB XCE v roce 2019 je minulostí.

Boskovické stezky vznikly pro cyklisty a místní traily už jich k projetí nalákaly tisíce. Vedle této celosezónní aktivity se zde pořádají i závody – náš Pumptrack race a Pohár Drahanské vrchoviny. A letos 13. července i Mistrovství České republiky.
Začíná se na asfaltu příjezdové cesty k Westernu, velmi malá část trati vede po kořenovém výjezdu mezi borovicemi, fragmentu Českého poháru XCO roku 2013 a pak na trail číslo 2, ze kterého se skáče do lesního porostu širokého sjezdu. Z něj pak na širokou lesní cestu stoupající nad Sportpark končící krátkým sjezdíkem do lesíka s dvojkolejnou stopou a poslední možností k předjíždění před cílem. Necelých 600 metrů délky a 80 metrů převýšení okusili jezdci nejdříve v kvalifikaci v souboji s časem, který je rozřadil do následných rozjížděk ve trojici či čtveřici, kdy z každé z nich postupovali pouze dva do dalšího kola čtvrtfinálových, semifinálových a nakonec finálových jízd.

Kvalifikace až na tepovky a úsilí závodníků proběhla v „poklidu“. Starty jednotlivců  po 30 sekundách měly za úkol rozřadit účastníky do rozjížděk. Nejvyrovnanější kategorie byli junioři, kde se hned prvních osm jezdců vešlo do 3 sekund.

V rozjížďkách nouze o dramatické chvilky už nebyla. Důležitý start do nejdelšího výjezdu několikrát zaznamenal špatně zařazený převod nebo vytržený pedál. Z lesa pak do cíle došlo několik bikerů s přetrženým nebo namotaných řetězem. Ani o pády nebyla nouze, naštěstí bez zranění. A několikrát v samotném cíli došlo k velmi těsnému finiši a změně pořadí dokonce na medailových pozicích.

Naše barvy se v první bloku žákovských a kadetských kategorií moc neprosadily. Dorka Smutná skončila na 7. místě, stejně jako Jakub Kočvara. Anna Smutná (12.) s Natálií Jelínkovou (13.) zamířily po kvalifikaci do společné rozjížďky a proti dvěma soupeřkám se bohužel neprosadily.

Odpoledne zasáhli do bojů o titul Richard Stloukal a Tereza Obořilová mezi 17 až 18 letými závodníky. Ríša se ve čtvrtfinálové jízdě ujal vedení a měl ambice i velkou šanci postoupit do semifinále, ale ve druhé části okruhu přišel možná zbytečný pád a až 11. místo. Tereza měla sice práci jednodušší, startovalo pouze pět juniorek a třetí čás kvalifikace ji poslal hned do finále. Sprint Terce jde, vždyť už má titul z mladší kategorie a nejinak je tomu i letos. Po silničním mistráku tedy do její sbírky přibyl další dres národního šampióna!!!

Kompletní info o výsledcích, fotky, reportáž České televize… najdete na stránkách závodu

TAKOVÉ MALÉ MISTROVSTVÍ
Přesunout se na začátek