OTVÍRÁME ROK 2019

Jarním otvírákem Trofeo Cinelli zahájilo cyklistickou sezónu v Hlohovci nedaleko Břeclavi na 800 cyklistů ze 13 zemí!!! Mezi nimi i šestice našich mládežníků.
Tomuto závodnímu dni ale ještě předcházelo týdenní břeclavské soustředění. Za účasti CK Epic Dohňany, CK Dacom Kyjov, TJ Favoritu Brno a domácího Sportcomplexu se shromáždilo přes 60 cyklistů od mladších žákyň po juniory a od soboty kroužilo vesměs po kvalitních a klidných rakouských silnicích.
První zatěžkávací zkouškou byla nedělní časovka v protisměru hlohoveckého závod, do které vyjelo 63 účastníků a výsledky našich byly víceméně uspokojivé. Richard Stloukal vyhrál absolutně, čímž se stal prvním juniorem, Terka Obořilová zase stanula na pomyslném prvním stupínku juniorek, Tomáš Jelínek mezi nejmladšími vybojoval bronz. Ostatním se sice tolik nevedlo ale oproti loňsku si polepšili v dosažených časech.
Hned v pondělí se vyráželo na dlouhý švih od 60 do 100 km a do konce týdne tak měli nejzdatnější jedinci dle kategorie našlapáno přes 400 km bohužel v chladném a větrném počasí naštěstí bez deště. Únava tak samozřejmě byla znát a s blížícím se závodem se množily i protesty k náročnosti tréninku 🙂 Jo, jo byla to drsná prověrka před sezónou.
Naštěstí už pátek naznačoval sluncem zalité závodní dopoledne a ten, kdo se nestihl přihlásit včas, měl smůlu a už se nemohl v sobotu do pelotonu zařadit. V několika vlnách se zahajovalo od 10:00 a kdo viděl tu masu holek a kluků, měl určitě obavu o jejich zdraví, na druhou stranu takovouto zkušenost nezažijete ani na Českém poháru.

Po prvním šlápnutí se v Hlohovci dostanete pod první prudký kopec před rovinkou směr Valtice, na křižovatce levá točka směr Lednice s předlouhou zvlněnou rovinkou, následně opět doleva a příjezd do místa dění zakončený ostrou otočkou do cílové rovinky. To celé měří 8 km a dle stáří se délka závodu lišila počtem okruhů.

Mladší žákyně to celé zahájily jednokolovým závodem, když holky jely jako jediné v samostatném startu kategorie. Z 21 pak 12. finišovala Dorka Smutná ve druhé skupině a vedla si skvěle, když tohoto špurta vyhrála.
Mladší žáci se už ovšem museli ve dvou okruzích vměstnat do jednoho balíku se staršími žákyněmi. Celkem tak na trať vyjelo 72 chlapců a dívek. Po prvním kole se oddělila 20 členná skupina a do cíle i přes spoustu nástupů vydrželo 16 kluků pospolu. Dramatický závěr oba naši kluci zvládli perfektně, když zohledníme, že to byl jejich vůbec první start na hromadném závodu. Kouba Kočvara byl 7. a Tom Jelínek 10. Nedaleko za nimi (cca 30 sec.) dojížděla i Hanka Černá, té se ale finiš tolik nepovedl a mezi staršími žákyněmi z toho byla 22. příčka.
Dlouhých 5 kol čekalo na starší žáky a s nimi i kadetky. Peloton 118 závodníků postihl pád hned po startu, kde byla i Anna Smutná, která tak celý závod odjela s odřeným kolenem a ramenem a taky ztrátou, které se druhá z našich Natálie Jelínková vyhnula. Starší žáci jsou dravci a nástup střídá nástup, takže se brzo roztrhalo celé pole do skupinek. První dva okruhy zvládla Natka ve druhé skupince, ve třetím se zařadila do třetí, v cíli navíc musela bojovat o 20. místo s pětičlennou konkurencí, což ovšem dopadlo velmi dobře. Odřená Áňa brala 27. pozici, když i ona musela celou cílovou rovinku jet naplno ve trojici soupeřek. Holky moc spokojené nebyly, ale dlužno říci, že to byl první jejich start v této kategorii a prvních závodních 40 km, když na trati strávily pro ně dlouhých 1:08:40, resp. 1:10:07.
A pokud se ptáte, proč nestartovali Terka Obořilová a Richard Stloukal? Už ve čtvrtek Břeclav opustili, aby se připravili na terénní zkoušku při mezinárodním závodu kategorie C1 v Rakouském Langenlois. Oba si totiž potřebují vyjet body do světového žebříčku, aby se pokusili probojovat na domácí Mistrovství Evropy. Zítra tak okusí náročnost Kamptal Classic Trophy.
OTVÍRÁME ROK 2019
Přesunout se na začátek