Naše běžecká sezóna začíná

Osvědčilo se nám sesednout v říjnu z kol a začít tělo „trápit“ v běžeckých botách. Ne jinak tomu bude i v letošní zimní přípravě, kterou  samozřejmě doplníme plaváním, pochody, bruslením a když počasí dovolí i na běžkách.

wp_20161016_10_30_14_pro

První naše kroky nás ale vedou do tělocvičny na tréninky všeobecné přípravy, kde se cvičí, posiluje, hrají se hry, učí se obratnosti a strečinku. Po loňském stěhování do většího prostoru začínáme mít obavu, že po nárůstu zájemců budeme využívat tělocvičny dvě, protože nás při posledním tréninku bylo dvaadvacet, což je tak na hraně efektivního trénování v několika věkových skupinách.

první letošní podzimní výběh opět patřil malinké vísce nad Blanskem a tedy závodu Hořická rokle, který je součástí Okresní běžecké ligy. Tratě v okolí koňského ranče připravují pořadatele i pro nejmladší atlety a tak jsme mohli nasadit hned šest našich nejmladších v první skupině dětí do ročníku 2009.

V nastalé konkurenci 33 startujících to byla na 200 metrech skutečná loktovaná, ve které zazářil o necelé dvě sekundy druhý Tomáš Hruda, velmi těsně se ztrátou okolo 8 sekund za sebou doběhli Gabriela Novotná (13.), Daniel Boreček (14.) a Tereza Fritzová (16.), Tomáš Sedlák uzavíral první dvacítku a nás nejmladší Petr Hruda, r.n. 2011, byl 22. a ze svých vrstevníků nejlepší.

V přípravce se na rovné trati lesní cesty o délce 400 metrů postavily Dorota Smutná a Anna Ryšavá. Dorce to v konkurenci 14 dívek vyšlo a mohla hned po startu využít volný prostor a být v cíli na 6. místě, zatímco třináctou Aničku zavřely a nepodařilo se jí probojovat dopředu.
Dvojnásobná trať 800 metrů a poprvé i stoupání a seběh čekala na nejmladší žactvo. Ani jeden z našich není excelentní běžec a také prosadit se proti specialistům bylo mezi celkem 24 soupeři docela těžké. Michal Fritz byl z našich nejrychlejší a mezi chlapci skončil osmý, desátý pak byl Lukáš Sedlák, Holky se zařadily za sebou – 10. místo Hana Černá a 11. Emílie Ryšavá.

Nejdelší okruhy byly připraveny pro mladší (1200 m) a starší (2300 m) žactvo. Nejdříve startovala Anna Smutná, všestranná cyklistika se při běhu trápí a 6. příčka na konci startovního pole byla dnes maximem.
Tereza Obořilová má za sebou rovněž náročnou sezónu a tak jí před startem na 2300 metrů moc sebevědomí nezbývalo. Co chybí na psychice, to má Terka navíc ve fyzičce, a to jí pomohlo ke stříbrné medaili mezi pěticí dívek a dokázala porazit až na jednoho i kluky.
Poslední start patří nejdelšímu závodu na 8 km a ne nadarmo se podle jejího profilu jmenuje Hořická rokle. Nastoupaných i seběhnutých výškových metrů je požehnaně, běží se dva okruhy a 64 kvalitních startujících žen, mužů a veteránů řádně prověří síly účastníků. K těm patřil i junior Jan Šmída, který poznal tuto trať poprvé loni, kdy byl absolutně 29. s časem 39:14. Letos už se nebál postavit do první řady a od začátku běžet se špičkou. Že mu za rok výkonnost vyrostla, svědčí nejen 15. místo, ale i zlepšení času o rovné 4 minuty na 35:14. Odměnou za tento výkon pak bylo navíc vítězství mezi juniory.

Výsledky: 2016_10_16_horicka_rokle_vysledky

 

Naše běžecká sezóna začíná
Přesunout se na začátek