Bajkování v plném proudu

Cyklistická sezóna v červnu nabírá na obrátkách a tak zaplněný závodní a tréninkový kalendář dá zabrat závoďákům i pořadatelům.

Už na konci května jsme zahájili dětskou cyklistickou přípravku, který ve spolupráci se Sportuj s námi – pořadatelem Dětského duatlonu – připraví žáky 1. a 2. třídy na cyklistickou část této soutěže, která proběhne v Boskovicích 25. června. Prvního „tréninku“ se zúčastnilo ke třicítce dětí, kterým jsme zkontrolovali kola, seřídili posed a začali je učit šlapat, brzdit, řídit… prostě základní dovednosti jízdy na kole. následující lekce probíhají vždy v úterý 7., 14. a 21. června dle připraveného scénáře.

Čtvrteční trénink nás měl připravit na závod Poháru Drahanské vrchoviny. Trať v WP_20160602_18_38_08_ProOkrouhlé u výletiště navazuje na více jak patnáctiletou tradici závodů horských kol a patří k těm nejtechničtějším v celém seriálu.
Už odrážedla čeká po startu sice rovná lesní cesta, která ale před cílem klesá a vystupují z ní kameny a kořeny. Rychlý půlminutový sprint a čtvrté místo patří naší Kačce Šulcové. Do pedálů už museli šlápnout šestiletí i mladší bikeři, kteří na své trase projížděli kolem roubené Pazderny a po polní a lesní cestě objížděli celé výletiště. V nejmladší kategorii těchto pět set metrů museli kluci i holky zvládnout dvakrát a pro nás to znamenalo první bronzovou medaili Petra Hrudy a 7. místo Lucky Ondráčkové.
Poctivé natrénování prudkého výjezdu po kamenech za Pazdernou a sjezd propletený lesním porostem přinesl u 7 až 8 letých děvčat 4. místo Kačky Ondráčkové, 6. Aničky Ryšavé a 7. Gabči Novotné. Na stejné trati o délce 1500 metrů jsme zásluhou Tomáše Jelínka dosáhli na příčku nejvyšší. První dva okruhy hlídal čelo závodu ze druhé pozice, aby v tom třetím závěrečném zaútočil a vyhrál. U děvčat už se tolik nedařilo Dorotce Smutné, když obsadila sedmou příčku.
WP_20160604_11_37_57_ProDalší změna trati pro žactvo ztížila trať o dlouhý výjezd kolem bývalé motokrosové věže nad pověstní skřipec (spíše psychologický než technický sjezd) a tedy se závodní okruh prodloužil na 2,1 km. Mladší žákyně jsou nejen co do počtu naší chloubou, protože zlato brala Anička Smutná, bronz Hanka Černá, na čtvrtém přijela Natálka Jelínková a pátá byla v cíli Emča Ryšavá. O jeden okruh navíc objely starší kolegyně a naštěstí bez WP_20160604_12_15_36_Prodefektu, který Terezu Obořilovou potkal minule, si z Okrouhlé odváží 1. místo. Na stupních jsme pak měli i usměvavou Sáru Chudou s bronzovou plackou na krku. Sedmý mezi kluky dojíždí do cíle náš Martin Kolář.
Závěrečný start a plnohodnotná trať s kamenitým a kořenovým sjezdem z Klenčí a další terénní vsuvkou nad místním koupadlem prověřila síly bratrů Šmídů. Favorit Štěpán Stloukal ujel všem a projížděl i mezi muži na přední příčky celého pelotonu. Za ním se po dobu dvou kol držela dvojice našich s Karlem Vinickým a tahala špic. Ve třetím okruhu už začínal ztrácet Honza Šmída a v tom posledním se Michlovi Šmídovi nepodařilo z nástupu Karlovi odjet a na opak nezachytil jeho kontra, což znamenalo bronzovou medaili pro Michala a bramborovou pro Honzu.

Okrouhlecká prověrka a nedělní trénink na trati Českého poháru, který nás čeká v Brně 11. a 12. června, ukázali, co ještě tomto týdnu vyladit. Čeká nás druhé kolo cyklopřípravky a přípravný závod v dějišti pohárového závodu. Čtyřlístek pro štěstí jsme v Brně našli a snad bude fungovat až do konce týdne.

Bajkování v plném proudu
Přesunout se na začátek