Bronzová z města knoflíkářů

Předskokanem nedělního závodu byla Velká cena Kořence na horských kolech, kde se prezentovalo celkem třináct našich mládežníků. Medaile si odvezli 2. Petr Hruda, 3. Anna Ryšavá a Hanka Černá, tu bramborovou pak Tom Jelínek a Martin Kolář. Zlato si ovšem ještě před odjezdem na silniční pohár vyjela Anna Smutná.

Výsledky silničních závodů bývají nejisté, když vám do cíle přijíždí balík plný ziskuchtivých cyklistů a navíc se poláme cílová kamera. Toto platilo v Kyjově a naštěstí se neopakovalo při Českém poháru v Žirovnici.

Historické město na hranicích Vysočiny a jižních Čech mezi Pelhřimovem a Jindřichovým Hradcem proslulé výrobou perleťových knoflíků hostilo 3. závod Českého poháru mládeže v neděli 22. května 2016. Okruh dlouhý 16,4 km vedl po úzkých a klikatých silnicích a měl zvlněný ráz s několika 10 až 11% stojkami. Jeho sobotní fyzická prohlídka dávala tušit náročnost nedělního závodu, který odstartovali v 9 hodin junioři pronásledováni po 5 minutách kadetským pelotonem.

První z našich tedy vyrazil Jan Šmída a jelikož pole juniorů na začátku taktizovalo (průměrná rychlost byla 36 km/h), celý balík po prvním z celkem šesti okruhů přijel kompletní. Druhé kolo zrychlilo na 42 km/h a peloton se začala dělit. Jenda si naštěstí „našel“ poměrně vyrovnanou skupinu, se kterou přijel po 98 kilometrech až pod cílové stoupání a v závěrečném spurtu obsadil 33. místo z 51 startujících.
U kadetů se naopak jelo hned od začátku a 68 jezdců této kategorie se rozdělilo do skupin už po prvním kole. Naše prvotní chyba startu ze zadních pozic tak nejspíše odsoudila Michala Šmídu k souboji ve skupině za odjetým balíkem a k cílové 38. příčce.

Bronzová medaile je dalším úspěchem Terezy Obořilové. Potřebovala k tomu objet 16,4 km, tedy jeden okruh, a v cílovém finiši ustát atak soupeřek – silničních specialistek. Balík 25 dívek ještě doplňovalo celkem 24 mladších žáků a tak se soutěžilo napříč dvěma kategoriemi, respektive třemi, protože mladší a starší žákyně jedou společný závod. Absolutně sedmnáctou Anetu Fritzovou tak předjelo 5 mladších soupeřek, zatímco mladší Anna Smutná dojela celkově 21., ale mezi vrstevnicemi by to byla 7. příčka.

Další cenné kilometry zkušeností v sedle bicyklů máme za sebou a v tomto týdnu nás čeká 25.5. Dráhový pohár a 26.5. MTB liga v Brně, 27.- 29.5. Český pohár na dráze v Prostějově a 28.5. Eliminátor v Protivanově.
Navíc pořádáme v sobotu 28. května cykloturistickou vyjížďku s dětským dnem Okolo s kolem v Letovicích.

Výsledky | Fotogalerie

Bronzová z města knoflíkářů
Přesunout se na začátek