DOJELI JSME NA KONEČNOU?

Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy… Jo, jo, a tak máme zase říjen a konec další sezóny v sedlech kol. Na závěr nás letos čekala dvojice tradičního a netradičního sportování.

SOBĚŠICKÁ MULDA

24 let druhou říjnovou neděli jezdí bikeři do Brna na Lesnou, aby okusili „oldschoolovou“ Sobešickou muldu. Trať vycházející z Českého poháru roku 1996 nezměnila za celou dobu své parametry, závod musíte dojet s plným počtem kol, protože žádné odvolávání se nekoná a další anachronismy však vůbec nejdou proti popularitě této akce. 600 startujících má tak jedinečnou příležitost nejen porovnat své zbývající síly se spoustou konkurentů od 0 do 99 let, ale také srovnávat své výsledky napříč všemi ročníky a studovat bohaté statistiky. Jediné, co se mění, je počasí, které bylo letos nadprůměrně příznivé.

Za ta léta tudy projelo tolik talentů cyklistiky a asi ne mnoho z nich si tento závod dalo do svého curriculum vitae, přesto by tam neměl chybět. Vždyť jedno z prvních šlápnutí mnoho z nich udělalo právě tady. Tak snad si vzpomenou alespoň někteří naši jezdci, kterým se zde v roce 2019 docela dařilo.

Na malé Muldičce to platilo o sourozencích Mazalových. Mladší Elenka i Vojta si v vyjeli shodně pátá místa a Laura Koutná dojela osmá. 5 km zkráceného velkého okruhu ovládl Kuba Kočvara a jeho týmový kolega Tom Jelínek ve velmi těsném souboji obsadil 3. příčku. Žaneta Kupská pak mezi dívkami skončila devátá.
Dvojnásobek jely naše dvě slečny ve společném souboji kadetek a juniorek na 10 km a tedy čtyři okruhy. Terka Obořilová vyhrála a ani se není moc co divit. Už po třinácté startovala na tratích Muldy a od roku 2006 ji nikdy nikdo neporazil, navíc je stále držitelkou dvou traťových rekordů. Natka Jelínková jí pak doprovodila na stupně jako druhá.

FOTO | VÝSLEDKY | WEB

PŘEBOR HORSKÝCH KOL 2019

Až na konec bikového a začátek cyklokrosového kalendáře Jihomoravského kraje byl „naplánován“ Přebor, který měl určit ty nejlepší regionální cyklisty na horských kolech. Ve středu se tak nad brněnský Antropos sjeli závodníci na různých strojích, aby po cyklokrosovém vtoru společně odjeli závod na 20 minut a jedno kolo. Zjednodušená trať tak byla přizpůsobena spíše úzkým plášťům a nevyužila tedy vlastně žádnou technickou kamenitou pasáž. Bohužel ani účast nebyla nijak obrovská, ale tím, že se jelo společně, závodilo alespoň se napříč kategoriemi.

Kluci, kteří už na příští rok přechází do starších žáků tak poprvé vyzkoušeli závod v této kategorii, protože se jelo už dle cyklokrosových pravidel 2020. Kuba se od začátku přetahoval se starším vítězem a chvíli to vypadalo na prvenství. V závěru intenzivního závodu už ale síly docházeli a prohrál zlato tak o 10 metrů.Tomáš na tom nebyl o moc lépe. I jeho během šesti kol notně potrápili dva jezdci Favoritu a souboj o bronz se rozhodl také až v závěru v náš prospěch. Dorka Smutná po závodní absenci, ale naštěstí znalá místního prostředí jela proti soupeřkám sólo závod a zlato ji tak nikdo neohrozil. Stejně to platilo pro Terku Obořilovou, která navíc celé startovní pole vedla a dovedla až do cíle. Statečně se za ní držela kadetka Natálie Jelínková, která část závodu kroužila rovněž v popředí absolutního pořadí, pak ale přišla chyba a pád a Natka se propadla za oba naše kluky. Přsto má z tohoto klání jedničku.

FOTKY

DOJELI JSME NA KONEČNOU?
Přesunout se na začátek