TRIATLON A CO DÁL

Minulý víkend jsme dostali opravdu zabrat. Příprava dětského triatlonu a samotný závod, na to výjezd do Hodkovic na silnici. Přes týden jeden trénink na silnici za krásného počasí a jeden zrušený bikový, protože lilo a lilo. Tento víkend pak nejen na biku, na silnici, ale i v duatlonu.

Sobotní pošmourno 8. září hrozilo, že se z Dětského triatlonu v Boskovicích stane duatlon. Po poledni, kdy vyráželi čtvrťáci na trať v Červené zahradě a Pilském údolí, už sluníčko hřálo a voda měla 21 st. Celsia. Včetně třeťáků se tedy i plavalo a do vody nemuseli jen druháci a prvňáci, kteří závodí pouze v běhu a cyklistice. I když se na start chlapců nebo dívek postavilo něco kolem desítky účastníků, výkony byly vyrovnané a mnohé koncovky pořádně dramatické. Naše barvy hájilo hned několik sportovců a také pořadatelský tým. Příkladem budiž Dorka Smutná, která vybojovala stříbro, zatímco její táta Vladimír kroužil jako předjezdec na kole, maminka Kateřina byla na trati a starší sestra Anna pomáhala s cykloškolou.
Výsledky: zde | Fotky: zde


Náročný víkendový program jsme pak doplnili večerním „zrychleným“ přesunem do Hodkovic nad Mohelkou, kde se koná Český pohár na silnici. Nedělní desátá ranní už nás zastihla na náměstí těsně před startem závodu na 16 km dlouhém okruhu vedoucího až do Českého Dubu. Mezi žákyněmi se Natálii Jelínkové podařilo finišovat na 9. místě a nebýt kolize v poslední ostré zatáčce 200 metrů před cílem, asi by mohla pomýšlet i výše.
Společné pole kadetek a žáků se roztrhlo hned v úvodním stoupání a nebezpečným se jezdcům nestal následný sjezd po rozbitém asfaltu, ale až krásná široká silnice. Tady se bohužel do pádu skupiny, která už už měla na dosah dojezd hlavního peloton, přimotala Aneta Fritzová a naražené zápěstí ji donutilo vzdát. Terka Obořilová byla naštěstí už za tímto kritickým místem a jelikož vjel balík do Hodkovic pohromadě, začal se připravovat hromadný spurt, ve kterém opět došlo k pádu, který sice Terku zbrzdil, ale neohrozil její dojezd na vynikajícím druhém místě.
Fotky: zde 

Knínice by měly opět smůlu na počasí, kdyby se jely o den dříve. Pátek vůbec na kolo nelákal a odradí nás od tréninku na vcelku náročné trati.
Sobotní ráno už bylo prosluněné a bahýnko rychle schlo. Odražedla ho na asfaltové silnici nepoznala, takže Martin Hruda jízdu po asfaltu zvládl nejrychleji. Sbírku bramborových medailí dnešního dne zahájili mezi šestiletými Nela Ryšávková a Martin Pozorský, následovala je i Žaneta Kupská a po boji o třetí místo se k nim přidal i Kuba Kočvara v mladších žácích.
Více štěstí a závodního umu ukázalo starší žactvo. Michal Kupský sice mohl pomýšlet na zlato, když odtahal vedoucí dvojici, ale byl v posledním ze tří okruhů poražen. Natálie Jelínková zvolila taktiku maximálního nasazení ve startovním stoupání a prvním okruhu, což jí po zbytek závodu zajistilo dostatečný náskok a jisté stříbro.
Výsledky: zde | Fotky: zde

Běhání zmíněné v titulku je sice jen o Dorce Smutné, které se zalíbil závod boskovického triatlonu a tak neváhala přijmout pozvánku Filipa Ospalého k návštěvě Lelekovic a startu v prvním ročníku místního duatlonu. Ač nebyla účast hojná, další zajímavá zkušenost se hodí, první místo je pěknou odměnou a když bude opakování, proč nezkusit naplánovat větší výpravu.

Po dvou předchozích ročnících jsme byli překvapeni silnou účastí silných soupeřů na břeclavském kritériu. Od továrny Racio se závod přesunul do centra na městský okruh o délce 970 m s centrem na široké třídě Jana Palacha. Perfektní zázemí i organizace, na které jsme zvyklí z jarní VC Hlohovce, je dílem party cyklistů ze Sportcomplexu, což je vždy zárukou kvalitních závodů.
Program se odvíjel od 11 hodiny od nejmladších závodníků. Naší první nasazenou byla Dorka Smutná. Na trati o pěti kolech se celé pole mladších žákyň natáhlo a Dorka sváděla souboj nebýt poslední , což se ji nakonec podařilo 9. místem. Vůbec první start na silnici zažil Tom Jelínek, zprvu k silničnímu závodění skeptický a určitě i nervózní z 12 okruhů a bodování vypsaného na každé třetí kolo. K překvapení se ale dostal do závodu 21 mladších žáků a udával tempo ve druhé skupině, aby si v závěrečném spurtu o 8. až 13. místo zajel vynikající 9. pozici. Po závodě už mluvil o silniční cyklistice přeci jen optimističtěji s příslibem dalších startů.
Třetí, pro nás nejsilnější start, byl závod starších žákyň. 12 kol a tedy 4 bodování kýžené ovoce medailového umístění nepřineslo. Hanka byla s jednou kolegyní z Břeclavi dojeta o kolo a obě byly ze závodu odvolány. Anna Smutná i Natálie Jelínková po rychlém začátku odcouvaly do druhé skupiny, v druhé půlce už jel celý balík opět pohromadě, ale dopředu se ani jedna z našich nedostala. Body unikly a závěrečný finiš znamenal pro Naty 10. a pro Áňu 11. místo.
Nejlépe se závod vydařil Tereze Obořilové. Nachlazení ovšem mělo svůj podíl na letos, bůh ví kolikáté, bramborové medaili. První bodování na druhém místě, druhé a třetí za 1 bodík a pak už to prostě nešlo. Dojezd do cíle osmičlenné skupiny kadetek byl už roztrhaný natolik, že Terka neměla šanci vylepšit tak nepopulární 4. příčku.
Ač jsme z rukou trubače slyšeli hymnu pouze pro naše soupeře, byli dnes lepší a závodu to jen a jen pomohlo. Příští rok určitě opět vyrážíme směr Břeclav. Nejdříve ovšem 30. března 2019 do Hlohovce.
Výsledky: zde | Fotky: zde

TRIATLON A CO DÁL
Přesunout se na začátek