DEREME SE NA VRCHOL

Novoměstská biková trať patří k těžkým oříškům Světového poháru. Na jeho rozlousknutí měly možnost přijít 2. a 3. června i mladší kategorie, kterým před týdnem světoví elitní muži a ženy vyjely stopu.

Naše účinkování ve Vysočina aréně mělo dvě roviny – závodní a předváděcí. Začněme ukázkou MTB sekcí, které používáme při tréninku, zařadili jsme ho i do pořádaných závodů a také vyzkoušeli na zahraničních kolbištích v Rakousku a na Slovensku.

Jelikož nám pátek propršel, chystání celkem sedmi sekcí zůstalo na sobotní ráno. Objíždění lahví, slalom, přeskok klád a další vymyšlenosti pak začaly fungovat od 9:00 a nutno podotknout, že se na nich vystřídalo mnoho závodníků dětských i žákovských a zapojilo se i několik diversantů na odrážedlech, kteří nám překážky s úsměvem bořili :-). To se ostatně dařilo i starším jezdcům, kteří ovšem poctivě pilovali možnosti jejich překonání.

Podle ohlasů jezdců, trenérů, rodičů, rozhodčích i pořadatelů to vypadá, že v roce 2019 se sekce v kombinaci s cross country opravdu v programu Českého poháru objeví. Takže doufejte a brušte techniku.
FOTKY

Pohárová reportáž

Naše výprava nebyla v plné sestavě. Kvůli zlomené klíční kosti nejel Michal Šmída, Štěpán Kameník má strhnutý nehet na noze, Anna Smutná potíže s dýchacími cestami a její sestru Dorotku nechtěl nechat na náročné trati přizabít tatínek. Nestartoval ani Honza Šmída, který se spolužáky slavil úspěšnou maturitu, s bratrem se však na neděli přijeli podívat, pomoci a fandit.

V sobotu nás naštěstí posílil a 6. místo mezi 5-6 letými kluky vyjel nováček Martin Pozorský mladší, jehož táta je bývalým závodníkem O.K.BAG MTB týmu.  V mladších žácích se na zjednodušenou trať světového poháru vydali Jakub Kočvara a Tomáš Jelínek. Kuba (28.) úplně nevyužil výhodu startovní pozice a dlouhého nájezdu do terénu k posunu kupředu, což se na druhou stranu ze zadních pozic podařilo Tomovi (38.). Oba si však v 83 členné konkurenci vedli dobře, když dojeli na bodech.

Starší žákyně s nájezdem a dvě okruhy měly také docela dost práce, páteční déšť ještě neoschl a tak to docela klouzalo, kamenů a kořenu je na trati hodně a nebyla nouze ani o zlomeniny. Přes všechny překážky je 28. místo Natálie Jelínkové jejím letošním nejlepším výsledkem z terénu. Hanka Černá jela pohár poprvé, ale ani výhoda skoro domácí trati, bydlí v Bystřici nad Pernštejnem, nepřinesla kýžené umístění a 34. příčka přinesla i nějakou tu slzu.
Michal Kupský byl horší než v Brně, ale lepší než v Praze. 34. místo z 82 startujících pro kluka, který pohárové závody jezdí prvním rokem, není špatný výsledek.

Sobotní žákovský program byl uzavřen a na neděli jsme měly jen dvě, před startem dosti nervózní, kadetky. Ani Tereza Obořilová ani Aneta Fritzová nejsou z výkony z předchozích dvou bikových poháru moc nadšené, nepřidaly jim ani tréninkové pády ze soboty. Vydržet starťák až do poledne, kdy startují, je těžké. Holky se uzavřely do ulity a nejsou zrovna moc komunikativní. Navíc nebyly moc nadšené z délky závodu, když měly odjet jedno zaváděcí a dvě plná „světová“  kola. Když se ale postaví na start, zakousnou se a jedou, co to jde. Nakonec určitě nebudou na Nové Město vzpomínat ve zlém.

Zaváděcí kolo, které vypouští některé technické pasáže rozřadilo děvčata do několika skupin, které ale byly pří prvním průjezdu pes cíl nedaleko od sebe. Tereza jela 7. se ztrátou 12 sekund a Aneta 11. (40 sec.). Po prvním celém kole to bylo 8. a 11. místo. Pořád to bylo blízko od medaile, což nakonec potvrdil i cílový dojezd. V posledním kole se ve výjezdu zadařilo Anetě a před BMX dokonce předstihla Terku, v technice jí to sice bylo zase oplaceno , ale na stadion obě holky dojížděly těsně za sebou na 5. a 6. pozici, když na bronz ztrácely něco přes minutu. Náročný a dramatický závod trval přes 40 minut.

FOTKY | VÝSLEDKY

 

 

 

DEREME SE NA VRCHOL
Přesunout se na začátek