ČERTOVSKÉ SVÁTKY

Pravda do Mikuláše je ještě relativně daleko, ale když není volno v kalendáři, rozhodli se pořadatelé z Vyškova o dřívějším termínu jejich Mikulášského běhu. takže se nám o prodlouženém víkendu sešly dvě akce, kterým bylo společné běhání, ale jinak měly poněkud jiný charakter.

(NE)NAŠLAPANÉ JEHNICE

17. listopadu (Mezinárodní den studenstva a Den boje za svobodu a demokracii) už tradičně zahajuje nejmasovější seriál v širokém dalekém okolí Brněnský běžecký pohár. A právě ten první o státním svátku patří k nejmasovějším. Letos se na startu všech kategorií postavilo 1066 startujících. A především u dětských krátkých tratí s obrátkou je cítit velké tlačenice mnohdy 50 až 60 běžců a nouze tak není o přišlápnuté boty, zakopnutí a pády.

Bez komplikací tak nebyl ani běh na 600 metrů přípravky mladších chlapců s naším jediným žákovským startujícím. Kuba Kočvara si musel poradit s 59 soupeři už při startovní loktovačce a u 300 metrů vzdálené obrátky, když před ním popadalo několik kluků. Ve finiši 15. místo s 12 sekundovou ztrátou hodnotíme veskrze pozitivně. Škoda, že se další z našich do tohoto dětského hemžení nezapojili. Získané zkušenosti by se jim určitě hodili.

O co méně bylo našich dětí, o to více startovalo na 6,4 km našich pubescentů :-). Uběhnutou vzdáleností jsou Jehnice delší než seriálový průměr obvyklých 5 km a neschází výběhy i seběhy v terénu, ve kterých lze přijít k výronu kotníku jedna dvě. Tato smůla naštěstí nepotkala nikoho z naší čtveřice a tak se ve zdraví dostali do cíle nejdříve za 23:31 Michal Šmída, který zde běžel kvůli loňské zlomenině poprvé a se 13. místem absolutně a pátým mezi dorostenci je spokojen.
Honza za svým mladším bráchou zaostal minimálně, oproti loňsku vylepšil svůj čas o nějakou tu sekundu na 24:36, což mezi juniory stačilo na 8. a celkově na 16. příčku.

Další nováček na trati dorostu byl Štěpán Kameník. Loni starší žák uběhl 1,5 km za 6:31, letos se mu trať prodloužila 4x a v cíli měl čas 28:06, což na premiéru není vůbec špatné, notabene když jste 75. z 281 startujících. Vlastně úplně stejně na tom byla i Terka Obořilová, která se na tak dlouhý běh moc netvářila, ale nutkání zkusit ho, ji na start přivedlo. když jsme to počítali, byla výsledkem v 1/3 – 93. místo a zaběhla si v jehnicích ustavující osobák 29:07, pokud tady bude Tereza běhat i nadále, může si svůj čas vylepšovat až do veteránek, kterým byl tento hromadný start rovněž určen. V dorostenkách to v roce 2017 bylo na 7. místě.

VÝSLEDKY | FOTGALERIE

ČERTOVSKÁ SPOLEČNOST

Do Vyškova už jsme  zamířili po třetí a to hlavně díky super atmosféře, kterou zde ženou kupředu rozverní čerti. Ne, že by chyběla nebeská dvojice, ale Mikuláš s Andělem jsou důstojně klidní.

Tratě vedené po atletické dráze a v přilehlém parku Smetanových sadů mají převýšení pár metrů a běží se po tvrdém povrchu oválu a parkových cest. Ani účast není tak velká jako v Jehnicích, což ale nahrazuje vysoká kvalita nejen domácích atletů. Držet tempo se specialisty tak je velmi náročné. Přesto právě sem dorazilo z různých stran celkem devět týmových reprezentantů.

Zahajovalo se 900 metry nejmladšího žactva a první startovala Dorka Smutná. Začátek vypadal slibně, když se před výběhem ze stadionu držela v půlce jedenáctky děvčat, při návratu už síly docházely a bylo z toho 9. místo. Ve stejné věkové skupině kluků jsme měli dvě želízka. Tom Jelínek, který v pátek absentoval, a Kuba Kočvara, kterému bylo přeci jen volněji na startu než v Jehnicích, protože listina čítala 17 jmen. V cílové rovince se nejdříve objevily dva domácí dresy AHA Vyškov a kousek za nimi i ten náš a v něm Kuba. S bronzovou medailí jsme u něj až tak nepočítali, kolik jen brambor nasbíral na kole :-), takže velká gratulace!!! Tom se na sedmé příčce taky dobře předvedl a za medailí zaostal jen o 7 sekund.

Z Bystřice a Lysic dorazily Hanka Černá a Anička Smutná. Na výšku postavy by Áňa vyhrála o hlavu, ale v běhu jí to zrovna moc nepomáhá. 9000 metry se protrápila s píchání v boku a za 3:45 dorazila do cíle na 15. místě. Hanka zocelená atletickou přípravkou byla o něco rychlejší. patří jí 9. příčka s časem 3:30.

pro nás závěrečný start tvořilo docela početné pole mládeže. Starší žactvo s Terkou Obořilovou a Anetou Fritzovou a dorost s bratry Šmídovými. trať se neměnila, jen se navýšil počet okruhů, děvčatům na dvě a klukům na tři.
Startovalo se tedy společně a po úvodním kole se závod rozdělil do několika skupinek. Na čele šla elitní skupinka domácích atletů, ve druhé už byli Michal s Honzou, ve třetí se skrývala Terka s nejlepšími dívkami. S Anetou byla k vidění v dalším čtveřici bikerka z Beskyd Sabina Sobková.
Terka vydržela tempu soupeřek a na stadionu už konkurenci neměla, po 1800 metrech zvítězila za 6:27. Jaký to rozdíl oproti pátku! Aneta poslední metry dobíhala sama a protože pořadatelé z Vyškova jsou štědří, za její 5. místo byla i ona pozvána na stupně.
To se poštěstilo i Michalovi, když před posledním kolem držel se soupeři krok, aby v cíli po 2,7 km dobíhal rovněž na 5. příčce. Honza ve spojené kategorii s dorostenci obsadil 7. místo po víceméně sólovém běhu v posledních dvou okruzích.

VÝSLEDKY | FOTKY

První setkání s pekelníky dopadlo dobře.¨peklu, zatím :-), nepropadl nikdo, i když každý měl šmouhu mouru na tváři. Uvidíme, co si peklo vymyslí na další závod Mikulášského běhu v Okrouhlé 2. prosince.

ČERTOVSKÉ SVÁTKY
Přesunout se na začátek