V BĚHU NAPLNO

Přezouváme se z bikových treter do krosových bot a z cyklistů budeme teď více atleti. Začíná nám přípravné období, ve kterém se vrháme do závodění na běžeckých krosových tratích v blízkém okolí a těch nebude málo. Mimo jednotlivé závody bude pro nás opět hlavním podnikem seriál Brněnského běžeckého poháru.

Do rokle

Konec října sice není letos o víkendech moc příjemný, ale kvůli tomu přeci nevynecháme náš tradiční zahajovací závod na Hořicích, kde si naši atletickou formu můžeme poprvé otestovat. A nebylo to vůbec špatné, o čemž svědčí naše výsledky se ziskem několika medailí.

Nejkratších 100 metrů mezi nejmladšími vyhrála nade všemi Terezka Fritzová, když ji ve společném startu asistovali bratři Hrudovi. Petr v loktovačce na krátké trati doběhl 13. a teprve tříletý Martin mezi 22 startujícími skončil na 19. místě.
Další startovní čára byla namalována na lesní cestě 400 metrů od cíle a na ní nejprve stanuli v závodu po lesní cestě nejstarší z Hrudů Tomáš. Ten sice bude muset na svém běžeckém stylu zapracovat, skončil totiž sedmý ze sedmi, ale rozdíly byly minimální v řádu sekund.
Ze stejného místa, ale s přidaným kopcem a dalšími 400 metry navíc a jedenácti soupeři, běžel Tomáš Jelínek. Startovalo se se skupinou dívek dohromady a tak i zde byla po startu docela tlačeníce a děvčata zvládla trať rychleji. To ovšem nic nemění na stříbrné medaili, kterou Tom získal se sekundovým náskokem nad dalšími soupeři.
Další běh měřil 1200 metrů a už se startovalo od zázemí celé akce penzionu U strakatého koně. V tomto startu suplovala za starší sestru Katka Jelínková, které jediná ze sourozenců dala sice před kolem přednost tanci, ale i tak zvládla závod na 8. místě.

2,3 km měřící okruh staršího žactva si závodním tempem letos na podzim poprvé zaběhly Terka Obořilová, Aneta Fritzová a Štěpán Kameník. Trať, která běžce už potahala po místních roklích a kopcích, kupodivu svědčila Štěpánovi, který obě týmové kolegyně předběhl a získal bronz. Holky se potom seřadily za sebou, když nepřekonatelnou Pavlu Štoudkovou následovala v cíli druhá Terka a třetí Aneta.
Další postupová délka už měla 8 km a startovali na ní od juniorů po veteránky všichni zbylí účastníci. Tedy i Michal a Honza Šmídovi vybíhali v 63 hlavém poli běžců Hořické rokle. Dopolední mlha se začínala rozpouštět, takže šlo zvolit krátkou variantu oblečení a připravit se na krutá stoupání, která se mnohdy šla chůzí. Oba kluci v juniorské kategorii dali závod pod 36 minut a lépe to vyšlo Michalovi, který absolutně dokončil 13. a byl nejlepším mladíkem, Honza na bráchu ztratil 21 sekund a jako 19. celkově bral juniorské stříbro.

FOTOGALERIE | WEB ZÁVODU

Krosová klouzačka

Na Hořicích jsme byli počasím zklamáni. Celé dopoledne v mlze a teplota kolem 15° byla ale přeci jen snesitelnější než nedělní déšť a vítr v Brně. V domnění, že jedeme na závod, který už jsme loni běželi, jsme byli smířeni s tím, že trať bude klouzat. Po revizi propozic jsme zjistili, že míříme do Slatiny a že trať bude tedy pro nás neznámou. Klouzání zůstalo, protože se hodně běželo po rozmoklé trávě, ale pořadatelé v parku našli tolik možností jak kilometrový okruh proplést mezi stromy, přes písek, kameny i pevné cestičky, že byl celý závod vidět pomalu z jednoho místa.

Právě tento okruh absolvovala pětice našich starších atletů. Nejdříve si dvakrát zakroužil Štěpán Kameník, který po úspěšných Hořicích skončil na 14. místě. Tak uvidíme, jak mu to půjde na dalších běžeckých podnicích. Neměl tu motivaci běžet s holkami, ale i tak na stejných 2 km dosáhl lepšího času než Tereza Obořilová, která s Anetou Fritzovou startovali mezi dívkami. V prvním kole obě okupovali přední příčky v čelní skupině a diktovaly tempo závodu. Ve druhém už se závod rozdrobil na jednotlivkyně a do cíle se dobíhalo samostatně – Terka druhá a Aneta čtvrtá.

Celkem 4 kilometry a tedy 4 okruhy ve společném startu s ženami běželi junioři a dorostenci. Na startu nechyběli vynikající běžci na čele s aktuálním Mistrem republiky Davidem Follerem. V prvních kolech aktivně vystupovali bratři Šmídové. Honza se ujal vedení hned po startu a Michal ho následoval. Jejich počáteční iniciativu ve druhé polovině převzali specialisté atleti, oba naši se spojili dohromady a v závěru měl o něco více sil Michal jako třetí dorostenec před třetím juniorem Honzou.

Na závěr pro nás přišla nabídka odběhnout štafetu spolu s Jaroslavem Říhou, v závodu juniorů stříbrný, a tak jsme ještě sestavili trio právě s ním a bratry Šmídovými. Kratší 350 metrový okruh s netradičním ale atraktivním závodem měl pro nás docela dramatický průběh. Rozbíhal ho Jarda a Michalovi předával jako čtvrtý. Ten se dokázal i přes kolizi při předávce během svého úseku posunout na bronz a Honzovi se naskytla možnost ještě o jednu příčku výsledek vylepšit. To se mu ostatně povedlo hned v jediném výběhu trati, když využil treter s hřeby. Ke konci se sice musel hodně snažit stříbro udržet, ale to se povedlo a tak máme další medaili z tohoto zajímavého závodu, který si v příští sezóně určitě nenecháme ujít.stříbrné příčce.

FOTOGALERIE | VÝSLEDKYWEB ZÁVODU

 

V BĚHU NAPLNO
Přesunout se na začátek