S CYKLISTIKOU JE KONEC

Přelom září a října může být prosluněným babím létem nebo ne moc příjemným sychravým podzimem. Platilo to pro poslední zářijový i první říjnový víkend v Plzni, Ořešíně a Brně.

Posledního září jsme vyjeli do Plzně respektive do obce Červený Hrádek, která hostila poslední závod Českého poháru v silniční cyklistice. Sluníčko sice hřálo, ale vítr a členitá trať na kvalitních silnicích v otevřeném terénu nabízely spoustu možností k nástupům a rozhodujícím únikům.
Stalo se tak i ve společném startu kadetek a starších žáků, když ve druhém kole nevydržela v jednom z kopců Terka Obořilová ve vedoucí skupině, což až tolik nevadilo, protože po 32 km projela cílem jako druhá, když jedinou dívkou před ní byla Veronika Jandová, vítězka etapáku v Lanškrouně, medailistka z OH mládeže a Terčina parťačka z mistrovské časovky dvojic. Navíc si Terka poprvé vyzkoušela narozeninový dárek k patnáctinám a nemohla si přilbu vynachválit. Aneta Fritzová dojela do cíle jako devátá, když skoro celý závod odkroužila s jednou z duklaček.

U žákyň nebyla ohodnocena mladší kategorie dívek na stupních, jak je v poháru na silnici zvykem. Možná i proto byla účast slabší a ze čtveřice závodnic se Hanka Černá může radovat z virtuálního bronzu  Anička Smutná uzavírala starší žákyně na 20. pozici a byla tak předstižena osmou Sabinou Sobkovou, která nám dělala spolucestovatelku a parťačku. Áňa má na zlepšení celý příští rok, Sabča už poskočí do kadetek.

Michal Šmída měl před sebou čtyři 16 km dlouhé okruhy a už po prvním z nich chtěl odstoupit, protože mu to nejelo a nevydržel nástupy soupeřů. Nakonec se po malé přestávce v cíli přidal do projíždějící skupiny žen a juniorek a dokončil jako třicátý kadet.

VÝSLEDKY | FOTOGALERIE

VĚTRY V OŘEŠÍNĚ

Žádné extrémní větry v Ořešíně nedaleko Brna neduly, Jen jsou po nich pojmenovány jednotlivé závody na horských kolech. Občas sice chladný závan z údolí přišel, ale přijatelná teplota a sluníčko to vylepšovaly.

V neděli 1. října si tak svou výsledkovou bilanci vylepšil při VICHRU na 24 km Štěpán Kameník, vítězstvím mezi kadety a při VÁNKU pro mladší kategorie Kuba Kočvara a Dorka Smutná prvními místy, druhý ve starším žactvu byl Martin Kolář, náročnou trať zvládl i nejmladší z našich Dan Boreček na 6. místě.

VÝSLEDKY | FOTOGALERIE

TRADIČNÍ KONEČNÁ

Už po jedenadvacáté se na louce pod Soběšicemi v Brně – Lesné sjeli bikeři, aby uzavřeli sezónu horských kol. Od roku 1996 tímto závodem o druhé říjnové neděli projelo spousta špičkových i příchozích závodníků a jelikož se trať léty nemění i letos bojovali nejen o výsledek, ale i vylepšení traťových rekordů. Ty bohužel nepadaly, což mělo za vinu i předchozí deštivé počasí, které tratě přeci jen poznamenalo. Ostatně to bylo vidět na mnoha účastnících, protože mnoho z nich přijíždělo do cíle poznamenáno hnědou barvou tu na pravém a tu na levém boku, rameni…

Neděle 8. října však měla štěstí na počasí sice studené ale bez deště i na účast čtyř stovek startujících, mezi kterými bodovali i naši závodníci.
První vystartoval Lukáš Sedlák, který se postaršil a jel tak na 7,5 km se staršími žáky. Po třech okruzích dokončil na 11. místě. O kolo méně a 5 km absolvovalo mladší žactvo a tady se nám zadařilo brát hned dvě medaile. Dramatický závod předvedl Jakub Kočvara v souboji o stříbro, který se rozhodl až pod cílovou bránou bohužel v jeho neprospěch. U holek se žádná zápletka nekonala a tak s velkou radostí ze stříbra do cíle dorazila Hanka Černá před čtvrtou Emčou Ryšavou.

Doslova v tandemu kroužily Terka Obořilová a Verča Jandová na čele závodu kadetek. Všechna čtyři kola a 10 km zvládly spolu a rozhodlo až konečné stoupání na cílovou louku ve prospěch naší závodnice. Michal Šmída na stejné trati perfektně vystartoval, do druhého okruhu jel ve vedoucí skupině, do třetího ztrácel z pátého místa a v nájezdu do posledního se zase přiblížil k medaili. Ve finiši už ale bylo jasné, že se musí spokojit s pátým místem se ztrátou 1:48. Osmé místo 4:49 za vítězem bral Štěpán Kameník.

Náš nejstarší závodník Honza Šmída už se dostává do kategorie mužů. Na muldě tak nastoupil do závodu na 15 km, který jednak prodloužil okruh a ztížil ho dalšími náročnými výjezdy a sjezdy. Mezi šedesátkou chlapů do 39 let nezajel vůbec špatně, když za 46:20 dojel jako šestý.
U bratrů Šmídů to navíc bylo obtížnější i kvůli tomu, že zahájili běžeckou sezónu ve Šternberku a měli v nohách 3,5 kilometrový závod a dvě medaile na krku.

VÝSLEDKY | FOTOGALERIE

 

S CYKLISTIKOU JE KONEC
Přesunout se na začátek