Závěrečný účet z vrchoviny

Nevlídné dny třetího zářijového měsíce k bikování nesváděly, ale když máte před sebou regionální vrchol v podobě posledního závodu Poháru Drahanské vrchoviny navíc na domácí půdě, musíte se řádně připravit. Naštěstí jsme pro trénink zvolili pátek a nemuseli tak moknout při celodenním sobotním dešti. Příprava se určitě vyplatila a pro mnohé znamenala i zajímavý výsledkový posun.

WP_20170924_12_13_00_Pro

Ostrý start do boskovického finále se pak odehrál v neděli 24. září nově ve Sportparku Boskovice. Ke spojení s nám dobře známou technikou za lanovým centrem byla použita cesta podél westernu směrem vzhůru a od vodárny směrem dolů a zpět k cílovému prostoru. Na tuto trať ovšem zamířili až starší závodníci, které v programu předchází kategorie dětí. A ani těm nebyly kopce odpuštěny, což jako první poznali ti nejmladší.

Odrážedla

Stometrový úsek po asfaltce mířící vzhůru k Westernu byl závodem pro jezdce na kolech bez řetězového pohonu, kde dopřednou sílu musí přenést na povrch trati vlastní obuv závodníků. Kdo ví kolik probroušených podrážek padne na celý seriál, ve kterém se velice dařilo dvěma našim dívenkám Nele Ryšávkové a Kateřině Šulcové. Nela závod vyhrála a celkově si odvezla pohárový kámen za třetí místo, Katka dojela třetí a v celém seriálu předstihla týmovou kolegyni o jednu příčku. Mezi kluky se neztratil náš úplně nejmladší tříletý Martin Hruda a po 15 závodech vystoupal až na 6. místo.

Děti do 6 let

ImageM4HM4ZZQ

Šlapání na malých kolech si měly užít i nejmladší cyklisté, po asfaltu do lesa, lesní blátivá cesta a příjezdová část trailu do sportparku nebyla jednoduchá a holky z odrážedel si na ni netroufly. Naštěstí máme dva vynikající kluky, kteří statečně hájili naše barvy po celou sezónu. Petr Hruda už před startem ambiciozně prohlašoval, že vyhraje, ale i když v samotném závodu dojel jako druhý o celkové prvenství ho už nikdo připravit nemohl. Štěpán Polák sice měl v seriálu několik vynechaných startů ale finále nevynechal a z body za 5. místo to celkově dotáhl na pohárový bronz.

Děti 7 – 8 let

O rok dva starší cyklističtí adepti měli trasu ztíženou o další výjezdy, do kterých bylo nutno zvolit správný převod i frekvenci šlapání. A tady se určitě trénink vyplatil Tomáši Hrudovi, který se po startu udržel v popředí a zdolal i tyto překážky v sedle svého kola. Ve finiši to bylo jedno z jeho nejlepších umístění (4.) a celkové 5. pozice v seriálu. Tomáš Sedlák a Daniel Boreček předvedli svůj standardní výkon, když byl Tom v cíli závodu 11. (celkově 13.) a Dan 13. (celkem 14.). Holky hodně absentovaly a i když jich v týmu máme čtveřici, jejich celková startovní listina je jako noty na buben. Nejlépe si co do účasti i výsledků vedla Tereza Fritzová, která si alespoň za pořadatelské obce vysloužila bronzový stupínek.

Přípravka 9 – 10 let

Dva páry reprezentují naše barvy v nabité konkurenci chlapců a dívek, které už příští rok mnohdy nakouknou do republikových závodů Českého poháru. krátky jednokolový závod nejlepším trval něco málo přes sedm minut a Tomáš Jelínek si oproti blátivým Knínicím v Boskovicích spravil chuť druhým místem, které mu patří i v celkovém hodnocení. Jakub Kočvara měl zálusk na čtvrtou příčku celkově a matematika součtu bodů jasně říkala, že musí porazit největšího soupeře, což se mu bohužel nepodařilo a zůstal tedy na 5. místě. Dvojka dívek si užila stejnou trať vedoucí už k technice za lanovým centrem. Dorotka Smutná projela pod cílovou branou jako osmá a tato příčka jí patří i celkově, Aničce Ryšavé se do techniky moc nechtělo a tato výborná plavkyně i triatlonistka obsadila 11. místo v závodě a 10. v celkovém pořadí.

Mladší žactvo 11 – 12 let

Mezi regionálními borci jeden z nejlepších bikerů Tomáš Sedlák v domácím závodu „doplatil“ na účast jezdců ze Zlínského kraje a ač byl dnes mezi místními první, stačilo to až na 6. příčku. Vítěz z Valchova ale nemusí takto silné konkurence litovat, protože celkové druhé místo mu neuniklo a navíc si srovnal síly s kvalitními soupeři. Michal Fritz tak trochu tápe ve vztahu k cyklistice a v závodu nestartoval. Celkové 14. místo určitě nevybízí k radosti, ale kdyby se Mojmír zakousl, určitě by se to dalo vylepšit. O mnoho snazší práci měly ve slabší konkurenci děvčat Hana Černá a Emílie Ryšavá. Radost ze druhého a třetího místa přeci jen kazí výkon vítězky, která jim ufrnkla o parník. Emča si pak připisuje ještě bronzovou příčku v celkovém hodnocení a Hanka pátou.

Starší žactvo 13 – 14 let

V této skupině už se láme chleba, jestli se plně věnovat cyklistice jako sportu nebo se nechat svést na scestí zahálky. Naštěstí celková třicítka chlapců a patnáctka dívek, jsou slušné počty účastníků, když vezmeme v potaz, že na Českém poháru jich z celé republiky jezdí nějakých padesát až sedmdesát. Technika i délka závodu se s těmi pohárovými může klidně srovnat, téměř půlhodinový byl náročný, což pocítila silně nachlazená Anna Smutná, když se během tří kol propadla až na 5. místo a tato trojnásobná vítězka z předchozích závodů tak zaznamenala nejhorší výsledek. Snad ne na úkor zdraví totiž jet musela, aby měla splněn počet započítaných závodů a neunikla ji stříbrná příčka celkového pořadí. Natálie Jelínková ještě nejvyšší soutěž nezkusila a prozatím se soustředí na místní závody jako přípravu na příští rok, celkově to letos vyšlo na 6. místo. Mezi žáky pak máme pouze jednoho zástupce, kterému ale v Boskovicích moc nechutnaly kopce a v technice, kterou zvládá velmi dobře, se Martinu Kolářovi ztrátu smazat nepodařilo. 9. místo mu tak celkovou 6. pohárovou příčku nevylepšilo a může mít alespoň radost e stříbra mezi startujícími z pořadatelských obcí.

Cyklisté 15 – 18 let

Ano, tady už můžeme mluvit o cyklistech, kteří mají ve svém závodním kalendáři jiné priority a místních akcí využívají spíše pro kvalitní přípravu. Platí to pro naše čtyři týmové reprezentanty, které ještě letos čeká absolvovat poslední silniční republikový pohár v Plzni. Jan Šmída si jako junior připsal proti bratrovi Michalovi nejen více startů a dojezdů do cíle, ale i lepších výsledků, což mu celkově vyneslo stříbro, když v posledním závodu přijel jako pátý v cíli. Michal měl v sezóně smůlu defekty, ale boskovický závod dojel na 6. příčce bez technických potíží, v součtu to ale stačí až na 8. pozici. Nováček na xco okruzích Štěpán Kameník absolvoval jen část prvního kola a ze závodu odstoupil, příští rok však bude mít v kadetech ještě možnost svou 15. příčku vylepšit. Nachlazení trápí i naše kadetky, zatímco Tereza Obořilová start vypustila, Aneta Fritzová si se soupeřkami i tratí poradila bravurně. První kolo jela ve dvojici na čele, ve druhém se na prvním místě osamostatnila a v cíli třetího se radovala z premiérového vítězství a náskoku více jak půldruhé minuty. Holkám pro lepší celkové hodnocení přeci jen chybělo několik startů, takže jen pro úplnost, Tereza dokončila seriál jako 5. a Aneta 6.

Bilance výsledků Poháru Drahanské vrchoviny pro nás vyznívá velmi dobře. Z 33 jezdců v našich barvách jsme při závěrečném hodnocení byli na stupních vidět třináctkrát, když byli odměněni závodníci do pátého místa. Vítězství bereme jedno, stříbro 5 krát, bronz 3 krát a pětku máme 4 krát.

Závěrečný účet z vrchoviny
Přesunout se na začátek