Na loukách nad Boskovicemi

Luční cross country ve svahu nad Boskovickou brázdou přineslo krásné výhledy do krajiny s dominantou boskovického hradu na pozadí s kopcovitou Vysočinou.
WP_20170909_13_46_29_ProPři Poháru Drahanské vrchoviny ve Velenově se jede převážně po pastvině, což  mnoha bikerům nemusí zrovna chutnat, dostatek sil musíte připravit na táhlé výjezdy a šetřit se nemůžete ani ve sjezdech, protože to na drnech prostě nejede. Starší kategorie už naštěstí nějaký ten terén ve vzdáleném lese okusí, ale musí se k němu prokousat na jednom z nejdelších okruhů seriálu.
Už v odrážedlech jsme sahali po medailích, když Martin Hruda skončil na 4. místě, Nela Ryšávková brala bronz a nejlépe se na strojích bez řetězového pohonu dařilo Katce Šulcové na 2. příčce, na kolech si pak holky role vyměnily. Rychlejší pátá byla Nela a 8. Katka. V úspěších ale pokračovali kluci, Petr Hruda v kategorii do 6 let ztratil na zlato jen 2 sekundy a získal tedy stříbro, týmovému kolegovi Štěpánovi Polákovi to na trávě tak nejelo a po úspěšných minulých startech dojel v konkurenci 16 chlapců sedmý.
Už pořádný kopec měli před sebou 7-8 letí a naše trojice se po dvou okruzích o délce 750 metrů nejdříve po louce vyšplhala do půli trati a pak zatáčkovitým sjezdem po trávě klesla k cílové bráně. Nejlépe si vedl Tom Hruda, který se dostal do první desítky na 9. místo, Tomáš Sedlák byl 11. a z šestnáctky startujících dokončil jako 14. Daniel Boreček.
Další více jak dvojnásobně delší trať 1800 metrů navazovala na tu předchozí a prodloužila luční okruh až k samotnému vrcholu stoupání. Opravdu výživný závod tak čekala na kategorii 9-10 se dvěma okruhy a 11-12 let dokonce se třemi. Mladší Kuba Kočvara prvním okruhem projel jako čtvrtý a nejelo mu to především z kopce, do výjezdu ale zabral a posunul se na bronz. Dorka Smutná si ze závodu dívek odváží 6. a Anička Ryšavá 8. příčku. Jeden okruh navíc pro starší skupinu absolvovali Emílie Ryšavá a Lukáš Sedlák. Zatímco na začátku jel Luke ve vedoucí skupině, ve druhém okruhu ho vinou konkurenta postihl pád a bohužel se musel vypořádat s otočenými řídítky a ve stíhání ztráty mu ještě bránila naražená noha, zkrátka smolné 6. místo. Emča si závod zdramatizovala kousek po startu, kdy ji ve výjezdu přeskočil řetěz a vyjížděla jako poslední. Ztrátu na třetí ovšem dokázala smazat a radovala se z bronzové medaile.
WP_20170909_13_18_20_Pro
Vložený závod štafet jsme opět stíhali domluvit jen těsně před startem. Naše trio rozjížděl Kuba Kočvara předávající Terce Obořilové na třetím místě. Ta na 750 metrovém okruhu dokázala o jednu příčku průběžnou pozici vylepšit a na Honzovi Šmídovi bylo, aby na posledním úseku předstihl vedoucího závodníka, což se mu podařilo a zlatá medaile byla doma.
Další prodloužení už přineslo i lesní pasáže s technikou. U staršího žactva opět skvěle odstartoval Martin Kolář, ale i on je spíš technik a převaha travnatého ježdění se mu moc nelíbila a do cíle dorazil jako devátý. Ani Aničce Smutné se dobře nejelo (asi vidina odpolední bramborové brigády 🙂 a dnes se musela spokojit se stříbrem.
Poslední starty a opět prodloužení na definitivních 4,2 km pořadatelé připravili pro muže, veterány, ženy a také mezi juniory startujícího Honzu Šmídu a kadetku Terezu Obořilovou. Honza jezdil za vedoucí trojící povětšinou sám, do kopců zapínal přídavné spalování, bohužel se mu po třech okruzích nepodařilo svou čtvrtou příčku vylepšit. Terka jela okruhy dva a udržovala si vedení, sice po závodu ze svých pocitů nebyla zrovna nadšená, ale štafetové a individuální zlato ji právem patří.
Na loukách nad Boskovicemi
Přesunout se na začátek