Úspěšný začátek

Duben zahajuje cyklistickou sezónu u nás hned několika Českými poháry v olympijských disciplínách a nám nezbývá než si vybrat, kde se postavíme na start.

WP_20170415_15_19_22_Pro

První závod na silnici ve Zbraslavi neměl 9. dubna v kalendáři konkurenci a tak na okruhu ve vísce pod Brnem odkroužili naši jezdci od 8 po 100 km.
Premiérový Český pohár skončil nejlépe pro Terku Obořilovou 4. a pro Anetu Fritzovou 10. místem mezi kadetkami.
Žákyně ve společné kategorii lépe zajela 16. starší Anna Smutná, Hanka Černá dokončila na 29. příčce.
Michal Šmída po žaludečních potížích dokroužil kadetských 60 km 47. A junior Honza Šmída byl dojet balíkem ve druhé půlce téměř 100 kilometroveho závodu.

Následující víkend už jsme museli volit mezi biky a silničkami. Horská kola vyhrála a bylo to dobře. Namísto do Kyjova jsme tedy nabrali směr Kutná Hora na tratě eliminatoru a cross country namotané na vytěžené hlušině stříbrných dolů. Okruhy vedou v příkré stráni se spoustou výjezdíků a sjezdíků, které řádně tahají za nohy.

Sobotní dopoledne patří nejmladším, kde nás reprezentovala Dorotka Smutná mezi dětmi 9-10 let, v cíli hodnocená na 11. místě.
Po poledni se pak kvalifikacemi rozjel pohárový sprint eliminátor. Nejdříve si musí závodníci vyjet postup mezi šestnáctku postupujících, kteří se pak v rozjížďkách posouvají až do finále. Z kvalifikace tak postoupili junior Jan Šmída a kadetky Aneta Fritzová a Tereza Obořilová.IMG_4605

Honza, sedmý v kvalifikaci, bohužel dojel pouze do čtvrtfinále, které po vynikajícím startu vedl až do předposlední zatáčky, aby byl poslán k zemi agresivním německým jezdcem nárazem do zadního kola. 10. místo tak určitě není úspěch, ale průběh závodu naznačuje ambice na lepší umístění v dalších závodech.
Naše kadetky nastupovaly bez ambicí, v kategorii jsou prvním rokem a ač je eliminátor disciplína tratí shodná pro všechny, přeci jen to mají nováčci těžší. Aneta se z kvalifikace postoupila 13. časem a ve čtvrtfinále se sešla s Terkou v jedné rozjížďce, ve které se bohužel mezi dvě postupující nedostala, ale svůj výsledek dokázala posunout o jednu příčku na celkové 12. místo.
Terka, loni trápena špatným čtvrtým finálovým startem, prošla i přes semifinále, které vyhrála o necelou sekundu, a čekala ji poslední jízda o medaile. Start na jedničku, nájezd do terénu z prvního místa, poslední kopec a sjezd na čele a v cíli VÍTĚZSTVÍ!!! Perfektní výkon a vynikající vstup do Českého poháru.

Neděle byla těžší nejen okruhovým závodem na náročnějších tratích, ale především blátem po nočním dešti, které ale naštěstí postupně vysychalo. Nejhorší to bylo pro mladší žactvo. Kluci i holky měli kola zalepená bahnem a spíš běželi než jeli. Hanka Černá zocelená loňským rokem zvládla souboj s přírodou na 12. místě, zkušenější Michal „Mojmír“ Fritz dojel bez bodu 60. a o rok mladší nováček Lukáš Sedlák 49.
První rok mezi staršími žákyněmi má před sebou Anna Smutná, první závod na tři okruhy dojela 21. už na osychající trati.

Starší kategorie už jedou plnohodnotný okruh, prodloužený o další série sjezdů a výjezdů, delších i kratších, a o kamenné pole blízko cíle okruhu. V kadetech nás reprezentuje Michal Šmída, který měl v sobotu technické problémy s kolem a v neděli sám ze sebou, když několikrát spadl. Body sice nějaké budou, ale 34. místo je spíše zklamání. Hodinou závodu a 62. místem se zapsal do výsledkové listiny nováček Štěpán Kameník. pro něhož to byla opravdu náročná premiéra. O dva víc, celkem pět kol absolvoval Honza Šmída, v juniorech druhým rokem u něj došlo k posunu, ale 36. příčka asi nebyla po nezdařené sobotě tou pravou náplastí, i když byl Honza s výsledkem spokojený.

Namlsání včerejším výsledkem jsme čekali, co holky předvedou dnes. Kadetky rovněž krouží na plnotučném okruhu a dvě kola znamenají oproti žákyním dvojnásobek. Pro nováčky je tak půlhodinový závod XCO náročnější než minutový sprint, ale hned první kolo závodu přineslo zajímavou podívanou, když Terka projížděla na druhém místě. Druhé kolo znamenalo propad na třetí příčku. V cíli navíc Tereza přiznala, že to bylo díky její chybě na trati, i tak je to skvělý výsledek. A to ještě Aneta přijela na vynikajícím 9. místě ze silného pole 28 kadetek, kdy porazila i spoustu o rok starších závodnic.

Závěrečná tečka za prvním Českým pohárem byla pro nás velkým úspěchem a nezbývá než držet palce pro další závod, který se koná už o tomto víkendu v Praze.

Výsledky | Fotogalerie

Úspěšný začátek
Přesunout se na začátek