Daleko za zlatem

Prusinovice leží na dohled Hostýnských vrchů mezi Holešovem a Bystřicí. Ano, je to daleko od Boskovic, ale zde konaná Rohálovská 10 byla v naší historii jedním z prvních závodů, kde jsme startovali, a také byla zahrnuta do propagačního plánu Boskovických běhů, když jsme se snažili pozvat maximum z osmi stovek letošních účastníků.
WP_20170225_11_57_54_Pro
První starty patřily dětem a mládeži. Za hřejivého sluníčka nejdříve zasáhla do výsledkových listin Anna Smutná svým 12. místem ze třinácti dívek na 800 metrovém okruhu. Stejnou trať absolvoval i Michal „Mojmír“ Fritz v silnější konkurenci 20 chlapců i on obsadil předposlední místo. V cyklistice jim to půjde určitě lépe :-).
Mladší Anička Ryšavá měla na startu vedle sebe 28 konkurentek a po 500 metrech rychlého závodu dokázala skončit 10. s 13 sekundovou ztrátou od medaile.
Starší žákyně patří mezi naše favoritky na medaile. Aneta Fritzová obhajovala loňské stříbro a Tereza si na start v Prusinovicích stoupla poprvé. Sedmnáctka žákyň je v této kategorii nevídané pole, o to cennější byla podívaná na pořadí po prvním kole s Terkou a Anetou na čele patnáctistovky. V cíli Tereza nedala soupeřkám šanci a s náskokem 4 sec. vítězí. Aneta konečným 5. místem sice nezopakovala pódium z roku 2016, ale i tak je super, že se po zdravotním výpadku vrací do čela výsledkových listin.
Stejně jako dětské závody i klasická desítka hlavního závodu vede po asfaltu, po oblevě a hezkých dnech suchém, ale musí překonat nemalá převýšení a 537 běžců potrápil i protivítr na posledních kilometrech.
WP_20170225_12_00_21_Pro
Závod nemá kratší variantu, což dohromady svede muže, ženy i juniory, pro které je 10 km přeci jen víc, než na co jsou zvyklí z ostatních akcí. Naši kluci navíc soustředí svou přípravu na jízdu na kole a běžecký trénink ustupuje najíždění objemů na kole. Honza i Michal Šmídovi jsou ale nejen cyklističtí univerzálové a nezalekli se ani této výzvy.
První kolo vede po žákovské trati a tady se po startu oba drželi v dlouhém hadu atletů přes centrum dění. Po druhé probíhali pod obloukem už jen skupinky, které se vydávaly do nejnáročnější pasáže k obci Tučapy a zpět. Především vítr na otevřených pláních zlobil nejvíce a doběhy do cíle byly už jen o jednotlivcích. Honzovi se podařilo s krizí na 8 km zvládnout běh do první stovky bez rozdílu kategorií (93.) s 10. příčkou v juniorech, kde byl Michal 11. absolutně o deset příček dále absolutně 103.
Poděkování patří celé výpravě i s dnes neběžící Emílií Ryšavou, když se na střídačku s přípravou a během vrhli také do rozdávání letáčků na Boskovické běhy, doufejme i s  dopadem na registrace květnového závodu u nás.
FOTOGALERIE z Prusinovic.
Daleko za zlatem
Přesunout se na začátek