Novoroční výjezd

Chlebíčky, šampus, petardy … to je v představách mnoha lidí ta správná oslava konce roku. Sportovci to mají přeci jen jinak. I když u některých jde životospráva v tyto dny trošičku stranou, snaží se případně hříchy odčinit pohybem.

wp_20161231_11_03_07_pro

I u nás se Silvestr nesl ve znamení „bujaré“ oslavy a ponocování, ale nejdříve jsme si do zásoby odběhli Silvestrovský běh v Prostějově. Ráno v Boskovicích bylo jasné a MRAZIVÉ. -11° Celsia nabádalo k nepodcenění oblečení a modrá obloha dávala příslib pěkného slunečného dne. Ještě při přejezdu Drahanské vrchoviny vypadalo vše nadějně, navíc bylo vidět až na Praděd a oteplilo se na -2°. Při klesání k Prostějovu ale bylo jasné, že dole se drží inverze a celé město a možná i celá Haná se topila v mlze.

Park v Kolářových sadech nabízel proběhnutí po 500 metrovém okruhu i pro nejmladší děti, takže se na start nejdříve postavila Terezka Fritzová, které tato delší trasa nadmíru svědčila, když za sebou nechala celé sedmičlenné startovní pole a za 2:17 zvítězila. Na stejné trati zabodoval i Kuba Kočvara, který po startu vypálil jako první a musel bojovat se silnými domácími borci z oddílu biatlonu. Prohrál o jedinou sekundu za nejlepším a radoval se ze stříbra.

Jeden kilometr, dva okruhy, běžel mladší žák Michal i starší žákyně Aneta Fritzovi. Zatímco Aneta neměla konkurenci a držela krok s nejlepším žákem, Michal přeci jen musel zabojovat a povedlo se mu dostat na druhé místo, které udržel až do cíle.

Následovalo prodloužení trati na okruh 1,1 km a start dorostenců na tři kola. Honza a Michal, kteří se předem vzorně starali o rozcvičení a doprovod mladších, nastupovali na start proti vicemistrům v orientačním běhu. Honza, o Vánocích postižen naštěstí lehkou virózou, dokázal s nejlepším držet krok a až do posledních 200 metrů byl na čele ve vedoucí dvojici, druhá příčka za 10:58 znamenala ztrátu jen 9 sekund. Michal rozběhl závod svým tempem a spoléhal na to, že konkurentům dojdou síly. V prvním kole ubral z náskoku 10 a ve druhém dalších 5 sekund, čímž se dostal na třetí místo a to udržel až do cíle.

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Vedeni tímto příslovím, připravili jsme cykloprocházku po Boskovických stezkách. Otužilejší jsme navedli vzíti si kolo, slabší nátury mohli projít vznikající traily pěšky. Mnozí cyklisté alespoň vyzkoušeli nové stroje od Ježíška a spolu s pěšáky si poslechli výklad o budování terénních stezek, na kterých by se již letos měl zahájit provoz.
Tím jsme uzavřeli závodní rok 2016 a na novoroční neděli aktivně zahájili rok nový.

Novoroční výjezd
Přesunout se na začátek