Brněnský dráhový konec

Ne, nebojte se. Nebude se bourat velodrom a ani neplánujeme ukončit naše cyklistické snažení na dráze. To jen skončila sezóna závodu v Brně posledním dílem Brněnského dráhového poháru, který byl zároveň Přeborem Jihomoravského kraje.

wp_20160906_16_26_24_pro

Přinášíme shrnutí našeho finálového i celého seriálového snažení, které bylo s ohledem na zkušenosti některých závodníků docela úspěšné. Navíc nás těší, že jsme se prosadili v početné a silné konkurenci závodníků specialistů. Sice někteří z nás poznali, jak to bolí, když se střetnete s betonem, ale na druhou stranu jsme se toho hodně naučili a pomohli si i k lepší technice šlapání, chování v balíku a dalším dovednostem.

1. kapitola ŽACTVO
Pohled na zaplněnou dráhu jednak působí radost z počtu mladých nadějí, na druhou stranu ale i obavy z možného pádu, kterých jsme v této skupině viděli v minulosti hned několik.
wp_20160823_18_39_46_proMezi žactvem nás reprezentovala pětice jezdců, která naskočila do závodů na dráze až v druhé polovině roku, před tím si budovala zkušenosti při dráhových tréninzích, aby se na ostrý start připravila.
Tereze Obořilové, nejlepší z našich, tak stačil pouze jeden start na celkové druhé místo a jelikož přišel při posledním závodu, krajský titul Přebornice jí neunikl. wp_20160906_19_17_08_proJe tak škoda, že Terka dráhu zrovna moc nemusí, byla by totiž v absolutním pořadí hodně vysoko i mezi nejlepšími kluky.
S radostí na dráhu naopak jezdila mladší žákyně Anna Smutná a i u ní se projevila absence na prvních dvou závodech brněnského poháru, jinak by i ona mohla pomýšlet na pódiové umístění. Obsadila mezi děvčaty 4. místo a hřát ji může bronzová medaile z přeboru a i to, že má před sebou na zlepšení ještě dva roky mezi žačkami.
img_5947Trojice Michal Fritz, Emílie Ryšavá a Sára Chudá jsou na dráhovkách úplnými nováčky. Potěšil především Michal, který rovněž dokáže bodovat, a jeho 19. místo z třicítky závodníků je slušný výsledek. Emča (25. v BDP) se Sárou (27.) se v závodech a tréninku dostaly párkrát do kolize a respekt před dalším možným pádem je znát. Se ziskem dalších zkušeností se ale i ony budou určitě zlepšovat.

2. kapitola KADETI
Michal Šmída už je zkušený dráhař a účastník republikových soutěží. I když se musí prosazovat v nejpočetnější skupině startujících a občas bojovat proti týmové strategii, dílčí úspěchy a aktivní přístup jsou rozhodně vidět. V přeboru mu 6. místem bohužel vyšel pouze italský vylučovací závod.
Jeho celkové 11. pohárové místo mezi 38 startujícími a kvalitní slovenskou konkurencí patří určitě k dobrým výsledkům a je příslibem zlepšení pro druhý rok v této kategorii.

3. kapitola JUNIOŘI
Juniorů sice nestartuje tolik, jde však o specialisty dráhové a silniční cyklistiky z nichž nikdo až na jednu výjimku nestartuje na vrcholných závodech horských kol. Tím jediným je právě náš Jan Šmída v této kategorii závodící prvním rokem. I proto je jeho přebornický bronz vynikajícím výsledkem a oceněním jeho píle a zodpovědnosti, se kterou se do tréninků i závodů vrhá. Medaili mu zajistil především scratch na 18 kol se 4. místem v cíli.
60 bodů do celkového pořadí Brněnského dráhového poháru, které na čtyřech závodech nasbíral, pak znamená 8. místo. A když si odmyslíme opravdu kvalitní Slováky, být třetí z domácích zaslouží rovněž uznání.

Na závěr lze naše dráhové vystoupení na „domácím“ brněnském velodromu hodnotit kladně. Určitě má smysl ukazovat mladým cyklistům krásu tohoto sportu ve všech podobách, dráha je navíc naučí spoustě dovedností, které pomohou i na biku či silničce, a když se k tomu přidají i nějaké ty bonusy v podobě medailí a pohárů, přibude i radost z dobře odvedené práce. Teď ji ještě zúročit v pokračujícím Mistrovství republiky v Praze a Prostějově.

Výsledky Brněnského dráhového poháru – bdp-2016-po-4-zavode
Fotky na rajčeti 1. závod | 2. závod 3. závod | 4. závod

Brněnský dráhový konec
Přesunout se na začátek