Horská kola na vrcholech

Krkonoše a Jizerské hory letos prověřily připravenost bikerů v posledních závodech české sezóny horských kol.
WP_20160716_18_38_52_Pro
Nejprve se o víkendu 16. a 17. července zaplnila sjezdovka Velká paseka v Peci pod Sněžkou při čtvrtém závodu Českého poháru. Sobotní sprint eliminátor pro nás patřil k nejlepším pohárovým závodům. Postoupit z kvalifikace se podařilo bratrům Šmídům a Terce Obořilové. Na těžké trati nechyběly skoky ani prudké výjezdy, což vyhovovalo našim jezdcům a přineslo 12. místo Michalovi, 7. Honzovi a bronz Tereze.
Nedělní XCO na trati s velkým převýšením, s kořeny a kameny, s umělými skoky a kládami, pak pro nás bylo úspěšné především bodovým ziskem a 18. příčkou mezi týmy. Nejlépe závod zvládli Terka Obořilová (6.), Anna Smutná (15.) a Honza Šmída (23.). Kompletní výsledky zde.

Z Pece jsme zamířili rovnou do Bedřichova na plánované předmistrovské soustředění. To jsme si zpestřili celodenní návštěvou singltrailů pod Smrkem, návštěvou lanového centra a samozřejmě najetím tratí Mistrovství republiky, které navíc uzavíralo celkové bodování Českého poháru.

Program zahajoval závod štafet, do kterého s ohledem na mládí závodního kádru nemáme koho nasadit a tak jsme ho využili k obhlédnutí techniky jízdy starších závodníků.
Sobotní závody nejprve zahajovaly dětské soutěže, kde jsme díky Dorce Smutné (10.) a Anně Ryšavé (6.) měli také zastoupení a to poměrně úspěšné, kdy se i díky brněnskému startu podařilo Aničce obsadit celkově 3. místo v poháru. Odpoledne nastoupilo do kvalifikace celkem 8 našich závodníků. Přehledná a oproti Peci méně technicky náročná trať dovolila bodovat Anně Smutné (39. místo), Michalu Šmídovi (19.), Honzovi Šmídovi (9.), kterému unikl postup o pouhé 3 desetiny sekundy, a Tereze Obořilové, která ve finálové rozjížďce dojela 4., což v součtu všech závodů znamenalo nejcennější výsledek stříbrný pohár. Velmi dobře si v pohárové soutěži vedl i junior Honza Šmída na celkové šesté příčce.

Vrchol sezóny horských kol – závod v olympijském cross country – předcházel ranní déšť, který poznamenal jezdivost trati a na některých úsecích donutil cyklisty sesednout z kola a běžet. I zjednodušená žákovská trať nebyla plně sjízdná. Kluzké bláto, kameny a kořeny u nejmladších žákyň nejlépe vyšly Anně Smutné, která zopakovala 15. místo z Pece, bodovaly také Emča Ryšavá (19.) a Hanka Černá (20.), Michal Fritz sice dojel 42., ale bylo vidět, že mu ztížené podmínky v technice vůbec nevadily. Na stejné trati a o jedno kolo více závodily i starší žákyně a 6. místo Terezy bylo maximum, které mohla aktuálně zajet.
Hned první kolo ze tří velkých okruhů znamenalo pád Michala Šmídy na proslulém kameni, což znamenalo otřes, technické problémy a samozřejmě propad v pořadí na 34. místo v cíli. O mnoho lépe se hned při perfektním startu předvedl jeho starší bratr Honza, kdy začínal na 15. příčce a i když se pořadím během čtyř okruhů propadal, ve finiši 26. příčka zaslouží uznání. Výsledky zde.

Hodnocení výsledků sice nevyzní moc lichotivě, ale až na dvě výjimky – Terezu Obořilovou a Annu Smutnou – jsou ostatní ve svých kategoriích prvoročáky a mají tedy ještě jeden rok na zlepšení.

Horská kola na vrcholech
Přesunout se na začátek